U junu 2012. godine na Fakultetu za mašinstvo u Kraljevu je otvorena laboratorija snabdevena najsavremenijom opremom za izradu 3D digitalnih modela i brzu izradu prototipova serijske proizvodnje. Laboratorija “3D svet” je otvorena u sklopu projekta IMPuls, usmerenog na jačanje konkurentnosti u proizvodnji u Raškom, Moravičkom i Rasinskom okrugu. IMPuls projekat je finanasiran donacijom u okviru Regionalnog socio-economskog razvojnog programa 2 (RSEDP2) Evropske unije i usredsređen je na stavljanje tehnološkog znanja visokoškolskih ustanova u službu inovacija u 500 lokalnih proizvodnih kompanija.

Inovacije u proizvodnji, kako u pogledu korišćenih tehnika tako i u pogledu razvijenih proizvoda, od posebnog su značaja za ovu regiju. Iako postoji nekoliko stotina preduzeća koja se bave proizvodnjom, od industrijskog dizajna preko građevinarstva do medicinske opreme, mnoga imaju poteškoća da uđu na nova tržišta u zemlji ili EU usled nedostatka inovacija i manjkavosti u dizajnu proizvoda.

U laboratoriji 3D svet, stručnjaci u ovoj oblasti sada mogu da koriste 3D skener za obrnuto projektovanje (tehnologija koja analizira postojeće uređaje i sisteme kako bi otkrila njihovu tehnološku građu) i 3D štampač da brzo razviju prototipove  novih proizvoda. Rukovodilac projekta dr Snežana Ćirić Kostić sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu kaže da laboratorija svoje usluge tehnologija brzog razvoja pruža besplatno. „Glavni zadatak laboratorije jeste da, primenom savremenih tehnologija za brzi razvoj prototipova, pomogne preduzećima da na najbrži mogući način razviju nove proizvode”, kaže ona.

Brzi razvoj proizvoda

Laboratorija 3D svet svakako nije  jedini rezultat projekta IMPuls koji je nakon dve godine završen u junu 2013. Sa budžetom od skoro 900.000 evra, što je jedna od najvećih subvencija koju je dobio RSEDP2, u okviru projekta je realizovan i online servis podrške za upravljanje inovacijama i razvoj novih proizvoda za 500 regionalnih proizvodnih kompanija. Organizovana je i obuka na polju tehnologija brzog razvoja i upravljanja inovacijama za 300 direktora i istraživača i zaposlenih u sektoru razvoja iz 100 proizvodnih firmi.

Projekat je i nakon ovoga nastavio da podstiče inovacije: podršku u razvoju projektovanja modela pomoću računara je dobilo 100 preduzeća, dok je 50 imalo pomoć pri izradi 100 novih proizvodnih prototipova. Aktivnosti koje su sprovodili Fakultet za mašinstvo u Kraljevu i odabrane visokoškolske ustanove iz tri okruga pomogle su uspostavljanje preko potrebnog javno-privatnog partnerstva u regionu kako bi se inovacije u proizvodnji pokrenule napred.

Dodatne informacije

Naziv projekta: Upravljanje inovacijama za razvoj novih proizvoda (IMPuls)

Realizacija:  Fakutet za mašinstvo u Kraljevu – www.mfkv.kg.ac.rs

Takođe pogledajte:  Univerzitet u Bolonji – www.unibo.it; Regionalna privredna komora Kraljevo – www.rpk-kraljevo.co.rs; Grad Kraljevo – www.kraljevo.org; Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća Kruševac – www.komoraks.co.rs