Projekat “XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo” sprovodi se u Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se razviju dve nove digitalne zajednice, kroz osnivanje i razvoj dva nova centra, sa obe strane granice – u Inđiji i Donjem Miholjcu.

Centri će u skladu sa lokalnim specifičnostima biti specijalizovani za po jedan od trenutno najatraktivnijih tematskih okvira u IT industriji: VR – virtuelna realnost, te razvoj i primena IoT (Internet of Things) rešenja. Svaka od formiranih lokalnih digitalnih zajednica u svojoj oblasti specijalizacije pokriće celo programsko područje, okupljati sve zainteresovane korisnike i aktere i pružati im mogućnost da sarađuju, uče, umrežavaju se i razmenjuju znanja i iskustva.

Projekat je finansiran od strane Interreg IPA prekogranični program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020, a u Srbiji se najveći deo programa odvija u Startit Centru u Inđiji.

Projekat realizuje konzorcijum koji čine vodeći partner, SEE ICT, poduzetnički inkubator ,,OSVIT” iz Donjeg Miholjca, Grad Donji Miholjac, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Ministarstvo telekomunikacija i trgovine Republike Srbije. Detaljne informacije o projektu nalaze se na stranici https://startit.rs/xbit/.