Domaći poljoprivrednici na raspolaganju imaju još jedan ciklus bespovratne pomoći Evropske unije. U pitanju je IPARD III (instrument za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju), za koji je EU opredelila 288 miliona evra. O ovoj temi govorili su stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja – u okviru EU paviljona, na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

IPARD III je otpočeo proletos, javnim pozivom za Meru 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava), a u narednih nekoliko nedelja očekuje se objavljivanje javnog poziva za Meru 3. Ciklus traje sedam godina, a tokom tog perioda očekuju se brojni javni pozivi.

Rastko Cenić, samostalni savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iscrpno je objasnio kako funkcionišu mere 1 i 3, koje su njihove sličnosti i razlike. O Meri 4 govorila se je Marina Vujović, viša savetnica, dok je Meru 7 predstavila Katarina Đurić, takođe samostalna savetnica u resornom ministarstvu. Važan doprinos, pogotovo razjašnjavajući nedoumice odgovarajući na pitanja publike, dao je Ivan Egerić iz sektora za odobravanje projekata iz Uprave za agrarna plaćanja.

Vrste investicija koje se mogu podržati različitim merama; kriterijumi koje je potrebno ispuniti da bi se ostvarili uslovi za podršku; informacije o maksimalnom iznosu koji može biti odobren za datu investiciju i koliko sredstava treba izdvojiti iz sopstvenih izvora; raspored javnih poziva, uloga savetodavne službe – neke su od tema o kojima su stručnjaci govorili.

Ovaj panel, kao i drugi sadržaj iz EU paviljona, naknadno će biti dostupan i na platformi www.eumogucnosti.rs.

  • Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

Namenjena je primarnim poljoprivrednim proizvođačima sa ciljem povećanja efikasnosti, konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, cilj Mere 1 je da se poljoprivredna gazdinstva usklade sa standardima EU u oblastima zaštite životne sredine, zdravlja i zaštite bilja i dobrobiti životinja, kao i da se jača položaj poljoprivrednika u prehrambenom lancu i pruži podrška mladim poljoprivrednicima.

Korisnici ove mere su registrovana poljoprivredna gazdinstva i to: fizička lica – nosioci porodničnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i poljoprivredne zadruge, dok su podržani sektori mleka, mesa, jaja, ribe, voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja.

U okviru Mere 1, korisnik može zahtevati podršku, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, za prihvatljive troškove od 20.000 do 1.000.000 evra. Ukupna podrška koju jedan korisnik može da ostvari u okviru ove mere u periodu sprovođenja IPARD III programa je 2.000.000 evra.

  • Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva

Cilj ove mere jeste pružanje boljeg odgovora prehrambenog sektora na društvene zahteve za hranom koja je zdrava, bezbedna i visoke nutritivne vrednosti u skladu sa standardima EU. Takođe, Mera 3 treba da pomogne u rešavanju izazova nastalih uticajem klimatskih promena podsticanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i cirkularne ekonomije. Deo aktivnosti, u okviru ove mere, doprineće jačanju položaja poljoprivrednika u lancu proizvodnje hrane, podstičući ih na udruživanje u kratkim tržišnim lancima i proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću.

Korisnici ove mere su registrovana poljoprivredna gazdinstva i to: preduzetnici, privredna društva i zadruge, dok su podržani sektori prerade i marketinga mleka, mesa, jaja, ribe, voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja.

U okviru Mere 3, korisnik može zahtevati podršku, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, za prihvatljive troškove od 20.000 evra do 1.300.000 evra. Ukupna podrška koju jedan korisnik može da ostvari u okviru ove mere u periodu sprovođenja IPARD III programa je 2.500.000 evra.

  • Mera 4Agro-ekološko-klimatska mera i organska proizvodnja

Njen cilj je da podstakne poljoprivredne proizvođače da zaštite i poboljšaju životnu sredinu na poljoprivrednim površinama kojima upravljaju. U pitanju je mera koja je novitet za domaće poljoprivrednike, I koja je još uvek uz procesu akreditacije. Očekuje se da će biti dostupna naredne godine, te da će biti posebno zanimljva pčelarima.

Opšti cilj ove mere je doprinos održivom upravljanju prirodnim resursima i prilagođavanju klimatskim promenama i njihovom ublažavanju primenom metoda održive poljoprivredne proizvodnje koje prevazilaze nivo zaštite koji je već određen nacionalnim propisima.

  • Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja

Podrška je usmerena je na stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima, povećanje nivoa i obima dostupnosti usluga, te poboljšanja kvaliteta života u ruralnom području.

Korisnici Mere 7 su: fizička lica – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i imaju aktivan status; Preduzetnici i privredna društva u rangu mikro i malih pravnih lica, koji su registrovani u APR, u aktivnom su statusu i imaju sedište u ruralnom području.

Podrška se odnosi na izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata (uključujući nabavku i/ili opremanje vozila) za pružanje nepoljoprivredne delatnosti. Investicija u postrojenja i opremu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora prihvatljiva je za finansiranje samo kao sastavni deo projekta u okviru svih sektora.

Intenzitet bespovratne podrške iz javnih izvora iznosi do 60% prihvatljivih troškova investicije, koji može biti dodatno uvećan za 10 % za investicije mladih poljoprivrednika i proizvođača sertifikovanih organskih proizvoda, te dodatno uvećan za 10% za investicije koje se odnose na upravljanje otpadnim vodama i otpadom, korišćenje energije iz obnovljivih izvora ili investicije u cirkularnu ekonomiju. Maksimalni intezitet podrške ne može preći 75%.

Više informacija o IPARD III možete naći na specijalizovanom sajtu Ministarstva poljoprivrede – ipard.gov.rs.

Takođe, korisne informacije potražite i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaduženog za sprovođenje programa IPARD. Pitanja im možete uputiti i na mejl ipard.info@minpolj.gov.rs ili broj telefona +381 11 31 07 013.

Podsetimo – Delegacija Evropske unije u Srbiji biće prisutna u Hali 1, na EU paviljonu, tokom svih sajamskih dana – od subote, 18. maja, pa sve do četvrtka, 23. maja. Posetioci će imati priliku da prisustvuju preko 40 informativnih panela i radionica, na kojima će brojni stručnjaci iz različitih oblasti govoriti o temama kao što su kvalitetna proizvodnja hrane, zdravlje životinja, uzgajanje setvenih kultura, tehnološke inovacije, održiva poljoprivreda i mnogim drugim aktuelnim temama.

Posebna poslastica u EU paviljonu biće EU kuhinja: Pozivamo sve posetioce da dođu i probaju ukuse različitih evropskih tradicija, koje će pripremati kuvari – diplomate zemalja članica EU. Ovaj jedinstveni gastronomski događaj pružiće posetiocima priliku da uživaju u autentičnim jelima i saznaju više o kulinarskoj baštini Evropske unije.

Program možete pogledati na ovom linku.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.