IPARD III: šta donose Mera 4 i Mera 5?

2024-05-22T15:32:06+02:0022/05/2024|Categories: Aktuelno|Tags: |

Novi ciklus IPARD podsticaja otpočeo je proletos, i domaćim poljoprivrednicima je stavio na raspolaganje stotine miliona evra. Takođe im je doneo i određene novitete, u odnosu na prethodni program. Tako će uskoro biti akreditovane još dve mere – Mera 4 (agro-ekološko-klimatska mera i organska proizvodnja) i Mera 5 (LEADER pristup).

O ovim novinama govorile su Marina Vujović i Aleksandra Bogić iz Ministarstva poljoprivrede, tokom četvrtog dana Poljoprivrednog sajma, u okviru panela organizovanog u EU paviljonu.

„Svi koji žele da naprave prvi korak, da proizvodnju nastave na drugačiji način mogu da se prijave za ovu meru bez ograničenja o veličini gazdinstva. Fokus je na poljoprivrednom zemljištu, i što veća površina pod ovom merom, to bolje“, poručila je Vujović, govoreći o Meri 4.

Fokus ove mere jeste biodiverzitet, kao i ograničavanje upotrebe hemijskih sredstava, sprečavanje erozije, i brojne druge mere koje doprinose zdravijoj prirodi, a samim tim na koncu – i zdravijoj hrani.

Korisnik je u obavezi da pet godina upravlja poljoprivrednim dobrom onako kako se obavezao kroz ovu meru, podseća ona.

Jedan od obaveznih uslova jeste edukacija pre otpočinjanja mere, koja će biti organizovana u poljoprivrednim savetodavnim službama.

Približavajući ciljeve Mere 5, Aleksandra Bogić je pojasnila da se ona bavi specifičnim problemima na lokalnom nivou, kako bi se poboljšao kvalitet života u ruralnim područjima. U pitanju je jedina IPARD mera koja podržava udruženja, dakle oni su krajni korisnici. Partnerstva mogu biti sačinjena od civilnog sektora, organizacija civilnog društva, nevladinog sektor, poljoprivrednika, prerađivača, privrednika…

Suštinski, u pitanju je podrška lokalnim akcionim grupama (LAG).

“Najvažniji je pristup odozdo ka gore – ljudi na lokalu najbolje umeju da procene koje su njihove potrebe i ciljevi”, rekla je Bogić.

Akreditacija obe mere očekuje se krajem ove godine, a prvi javni pozivi početkom naredne. Ipak, za Meru 4 je situacija nešto specifičnija.

„Mera je vezana za vreme vegetacije, pa se ne može raspisivati tokom cele godine. Ipak, prvi javni poziv se očekuje početkom naredne godine, pre početka sezone, i da bi builo dovoljno vremena za obuke korisnika, pre nego što realizacija otpočne“, zaključila je Vujović.

  • Mera 4 – Agro-ekološko-klimatska mera i organska proizvodnja

Njen cilj je da podstakne poljoprivredne proizvođače da zaštite i poboljšaju životnu sredinu na poljoprivrednim površinama kojima upravljaju. U pitanju je mera koja je novitet za domaće poljoprivrednike, i koja je još uvek uz procesu akreditacije. Očekuje se da će biti dostupna naredne godine, te da će biti posebno zanimljva pčelarima.

Opšti cilj ove mere je doprinos održivom upravljanju prirodnim resursima i prilagođavanju klimatskim promenama i njihovom ublažavanju primenom metoda održive poljoprivredne proizvodnje koje prevazilaze nivo zaštite koji je već određen nacionalnim propisima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели EU info point Novi Sad (@euinfons)

  • Mera 5 – LEADER pristup

LEADER pristup se bavi specifičnim problemima na lokalnom nivou, omogućavajući stanovništvu organizovanom u partnerstvima – Lokalnim akcionim grupama (LAG), da implementiraju manje lokalne projekte koji su od značaja za razvoj i  unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima.

Mali projekti obuhvataju aktivnosti kao što su: seoski festivali; učestvovanje na sajmovima i manifestacijama; nabavka materijala i opreme (kompjuteri, nameštaj i oprema za zajedničke prostorije, turističke informativne table, natpisi, izrada publikacija i promotivnog materijala i sl.; manje renoviranje javnih objekata; unapređenje javnih prostora i turističkih staza; promovisanje lokalnih proizvoda;  izrada nacrta planova za obnovu istorijskih zgrada i sl.

Osnovni principi LEADER-a jesu: lokalni razvoj zasnovan na teritoriji; pristup „odozdo prema gore“, u kojem lokalno stanovništvo učestvuje u donošenju odluka o lokalnim strategijama ruralnog razvoja i određivanju prioriteta koji će se primenjivati u njihovoj lokalnoj zajednici. Javno – privatno partnerstvo uključuje aktere iz svih sektora (javni, civilni, privatni) uz učešće javnog sektora od najviše 49 odsto.

 

Više informacija o IPARD III možete naći na specijalizovanom sajtu Ministarstva poljoprivrede – ipard.gov.rs.

Takođe, korisne informacije potražite i na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, tela Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaduženog za sprovođenje programa IPARD. Pitanja im možete uputiti i na mejl ipard.info@minpolj.gov.rs ili broj telefona +381 11 31 07 013.

Posetite i sajt eumogucnosti.rs, i budite u toku sa svim aktuelnim konkursima i pozivima.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Podeli sa drugima

Go to Top