Evropske smernice za program IPARD III, pregovaračka pozicija za poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji, kao i žene koje su unapredile poljoprivredna gazdinstva koristeći IPARD podsticaje, teme su novog broja dvomesečnog biltena Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz tog Ministarstva najavljuju nove mogućnosti za poljoprivrednike u narednom programskom periodu od 2021-2027. godine, odnosno u okviru programa IPARD III.

„Važno je naglasiti da će značajno mesto u IPARD III programu imati mladi poljoprivrednici, organska proizvodnja i sve investicije koje su u saglasnosti sa zelenom agendom, što se kod pojedinih mera ogleda kroz dodatni intenzitet pomoći za investicije mladih poljoprivrednika, investicije u planinskim područjima, investicije iz oblasti organske proizvodnje, cirkularne ekonomije, upravljanje otpadom i otpadnim vodama i investicije u obnovljive izvore energije“, navodi se u biltenu.

IPARD na dlanu donosi i informaciju da je Republika Srbija, nakon ispunjenja merila za otvaranje pregovora u Poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, započela fazu izrade Pregovaračke pozicije u ovoj oblasti.

Takođe, zainteresovani mogu pronaći priče žena koje su došle do sredstava iz IPARD fondova. Izdvaja se primer Radenke Živanović, koja ima 63 godine i nabavila je novi traktor.

„Učestvovala je na Drugom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora. Uspešno je svoje gazdinstvo obnovila novim John Deer traktorom, a IPARD podrška bila je presudna u odluci da se uđe u ovu ozbiljnu i visokovrednu investiciju u mehanizaciju neophodnu za napredak svakog gazdinstva“, piše u biltenu koji možete pronaći na ovom linku.