Novi ciklus bespovratne pomoći poljoprivrednicima, IPARD III, počeće da se primenjuje naredne godine, od kada će na raspolaganju biti 377 miliona evra za ulaganje u gazdinstva i ruralni turizam.

IPARD, odnosno Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, jeste program koji finansira Evropska unija. EU je donirala 230 miliona evra za poljoprovredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine, a u okviru predstojećeg ciklusa, opredeliće još 288 miliona evra.

O mogućnostima koje IPARD nudi domaćim poljoprivrednicima, ali i o dobrim primerima koji su do sada ostvareni, možete čitati u biltenu “IPARD na dlanu”. U ovom broju predstavljena je kompanija “Fruvita” iz Smedereva, koja se bavi proizvodnjom voćnih sokova, a poslovanje su razvili upravo uz pomoć IPARD sredstava. Konkretno, Evropska unija donirala je čak 700 hiljada evra, zbog kojih su, kažu, povećali izvoz za čak pedeset odsto.

„Fruvita” je osnovana 2003. godine u smederevskogročanskom kraju, nadaleko poznatom po proizvodnji breskvi i jabuka, ali i šljiva, trešanja, kajsija i krušaka. „Fruvita” se bavi proizvodnjom voćnih sokova, nektara, napitaka, kao i voćnih kaša.

Pored pogona u Lunjevcu, u selu Kolari „Fruvita” d.o.o. raspolaže najsavremenijom linijom za proizvodnju voćnih kaša i jedinstvenom linijom za ceđenje svežeg voća. U pogonu se prerađuju samo zreli, zdravi i neoštećeni plodovi svežeg voća koji se nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Kvalitet je, kažu, prioritet u njihovom poslovanju, kao i kontinuirano uvođenje inovacija. U prilog tome govori činjenica da su uveli HACSP standard i pre nego što je to postala zakonska obaveza. Prvi su na ovim prostorima ponudili sto posto voćne sokove, one koji nisu proizvedeni iz koncentrata, i premijum kvalitet u PET ambalaži.

Tako su se i odlučili da uz podršku IPARD programa nabave i najsavremeniju aseptičnu liniju za punjenje voćnih sokova SERAC i smeste je u pogon u selu Lunjevac. „Fruvita” d.o.o. je za navedeni projekat ostvarila podsticaj u okviru Drugog javnog poziva za Meru 3 u Sektoru prerade voća.

Visina investicije iznosila je oko 2,5 miliona evra, dok je korisniku isplaćena podrška od blizu milion evra, pri čemu je doprinos EU preko 700 hiljada evra.

„Aseptično punjenje je finalni korak čitavog procesa, posvećen vrhunskom ukusu, a sastoji se od sterilizacije ambalaže i punjenja ambalaže sterilnim proizvodom u sterilnim uslovima. Ova linija je srce naše proizvodnje i omogućiće nam da u narednoj deceniji proizvodimo sokove vrhunskog kvaliteta. Bez podrške IPARD programa u ovom trenutku ne bismo bili u mogućnosti da investiciju realizujemo. Ova investicija nam je donela veći udeo na tržištu i rast izvoza od čak 50%”, kažu u kompaniji i naglašavaju da nisu imali većih problema u samom postupku odobravanja IPARD podrške, kao ni u zahtevnom procesu nabavke proizvodne linije napravljene po meri.

Novo izdanje IPARD na dlanu