Da li ste se nekada zapitali: Šta Evropska unija čini za mene? Izložba EU projekata u Srbiji „EU za tebe – šansa za sve“,  koja je postavljena u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu do 31. maja, odgovara upravo na to pitanje. Postavka obuhvata 12 ilustracija, kao svojevrstan kalendar, gde je ispričana priča o saradnji EU i Srbije.

Na jednom od  izloženih panela, predstvaljen je projekat „Evropa za građane i građanke“ koji promoviše zajedničku evropsku istoriju i vrednosti, kao i osećaj pripadnosti Evropi, drugi ilustuje program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima – „Kreativna Evropa“. Kroz izložbu se takođe možemo uputiti u uspešne projekte podrške poljoprivredi (IPARD), mehanizmima civilne zaštite, kao i razvoju malih i srednjih preduzeća (COSME) i EU PRO, koji je namenjen razvoju 99 lokalnih samouprava.

Za posetioce zainteresovane za nauku i istraživanje, najatraktivniji deo izložbe svakako je ilustacija programa  HORIZONT 2020, najvećeg programa evropskih investicija u nauku, koji omogućava finansiranje poduhvata koji unapređuju kompletno čovečanstvo, a u kojem mogu učestvovati i istraživači iz Srbije Predstavljen je i „Kopernikus“, najambiciozniji i najuspešniji projekat posmatranja Zemlje. Novosadski Bio Sense Institut najveći je centar za distribuciju Kopernikus snimaka.

Kroz zanimljive ilustracije i tekstove, predstavljeni su i programi za studente, nevladine organizacije, podršku promocije demokratije i ljudskih prava (EIDHR), te Regionalni program za stanovanje.

Želja je da se na konkrentim primerima građanima ukaže na činjenicu da je EU najveći donator i investitor u Srbiji i da se skrene pažnja na vidove saradnje od koje građani imaju najviše koristi.

Izložba je deo kampanje #EUzaTEBE. To je krovna kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto, kao i mogućnosti dalje saradnje i zajedničkog rada na projektima u velikom broju oblasti, od kulture, eneregetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju.