U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru trenutno je postavljen deo izložbe „Pozdrav iz Srbije“ na kojoj su prikazani lokaliteti u Srbiji obnovljeni uz pomoć EU. U okviru pratećeg programa izložbe, održano je i interesantno predavanje doc. dr Jelene Petković sa Filozofskog fakulteta u Nišu, o kulturi Srbije između tradicije i modernizacije.

Prisutni su ovom prilikom mogli da čuju više o tome koliko je važno pravilno sagledavati odnos tradicije i modernizacije. Kako ističe Jelena Petković, tradicija je osnova svake kulture, nećemo znati ni ko smo ni šta smo ako se ne osvrnemo iza sebe, ali je neophodno da uvek napravimo balans – čuvati tradiciju, ali i razvijati kulturu, uspostaviti kritički odnos prema tradiciji i u skladu sa tim graditi budući razvoj.

„Važno je uspostaviti simbiozu, interakciju tradicije i modernizacije, osloboditi tradiciju njenog mitskog autoriteta, kritički respektovati prošlost i kulturno nasleđe radi osmišljavanja bolje sadašnjosti i budućnosti“ dodaje Jelena Petković

Na predavanju je istaknut značaj uvažanja tradicije i kulturnog identiteta drugih naroda, što je neophodan preduslov razvoja svakog društva.

„Danas se u svetu naglašavaju kulturne raznolikosti. Razvijajući svoju kulturu, moramo da prepoznamo i potrebu drugih naroda da i oni rade na razvoju svoje kulture“ kaže doc. dr Jelena Petković

Čuvanje tradicije i evropske integracije Srbije su procesi koji se mogu paralelno odvijati i po tom pitanju nema nikakve dileme, poruka je sa predavanja. Profesorka dodaje da mi možemo čuvati tradiciju, ali i nesmetano pratiti evropske tokove razvoja.

Na fb stranici EU info kutka možete videti više fotografija sa događaja iz Zaječara.

Izložba „Pozdrav iz Srbije“ kreirana je kako bi predstavila deo bogatog kulturnog blaga Srbije i mesta u našoj zemlji koja su uz podršku EU renovirana: Tvrđava u Baču, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Rajkova pećina kod Majdanpeka, Tvrđava u Pirotu, Crkva brvnara na Zlatiboru, Golubačka tvrđava, Rajačke pimnice, Sinagoga u Subotici i Feliks Romulijana kod Zaječara.

Prikaz svih lokaliteta koji su predstavljeni na izložbi možete naći na sajtu EU info centra.

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ obavlja matične funkcije za sve biblioteke sa teritorije Zaječarskog okruga i najstarija je ustanova kulture u Zaječaru sa tradicijom dužom od 150 godina. Biblioteka raspolaže fondom od oko 100.000 knjiga, više od 2.000 naslova periodike i bogatim fondom neknjižne građe. Biblioteka je deo Euteka bibliotečke mreže, koju čini 48 biblioteka u Srbiji.

Izložba „Pozdrav iz Srbije“ i predavanje organizovani su u okviru kampanje  #EUzaTebe koju realizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, sa idejom da se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.