Javnoj upravi su potrebni mladi ljudi, njihova energija, veštine i ideje kako bi ona bila servis koji služi svim građnima, poručila je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva na otvaranju Sajma stručne studentske prakse u javnoj upravi.

„Ovoga puta, oko 800 vas će imati priliku da sprovede stručnu praksu u javnoj upravi i tako otvori nove karijerne mogućnosti, ne samo u državnoj upravi Srbije, već se nadam i u javnoj upravi EU, nakon pristupanja Srbije“, navela je Halačeva.

Ona je istakla da je potrebno nastaviti sa ulaganjem u kvalitet i kapacitete javne uprave, kako bi ona bila dovoljno agilna da se prilagođava savremenim okolnostima, ali i bila po meri budućnosti.

“Kompetentna, efikasna i odgovorna javna uprava je važna ne samo za dobrobit građana, već i za ekonomski napredak. U sve umreženijem, ali i nesigurnijem svetu, politike i strukture koje su bile uspešne i dobre u prošlosti možda neće imati kapacitete da građane osplužuju i u budućnosti, zbog čega nam je u javnom sektoru potrebna energija mladih koji svojim idejama i veštinama mogu da doprinesu reševanju brojnih izazova koji su pred svetom”, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Dodala je i da su stručne prakse za studente dobar način da se promoviše rad u javnoj službi među mladima.

“Posebno me raduje to što je ovo zajednički poduhvat akademske zajednice i Vlade Srbije i što je prošlogodišnji program bio veoma uspešan. Verujem da će ovogodišnji biti još uspešniji jer je skoro tri puta više administrativinih tela i lokalnih samouprava odlučilo da učestvuje na sajmu i ponudi prakse za studente”, rekla je Halačeva.

Drugi po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi organizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku EU projekta „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“.

Otvaranju sajma prisustvovao je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović koji je rekao da su javnoj upravi potrebni obrazovani mladi profesionalci, koji sa sobom nose nove ideje, energiju, entuzijazam i kreativnost i koji mogu da doprinesu još bržim reformama u različitim segmentima društva i države.

Podrška Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji vredna je preko 200 miliona evra, od 2000. godine do danas. Sredstva namenjena javnoj upravi koriste se za profesionalizaciju uprave, razvoj elektronskih usluga, upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija.

Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.

Više informacija