Delegacija predstavnika gradskih i opštinskih institucija, kao i poljoprivrednih gazdinstava iz Niša i okoline, ali i iz drugih gradova i opština sa juga Srbije, poput Pirota, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Merošine, Blaca i Ražnja, priprema se za učešće na prestižnom Sajmu Poljoprivrede u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Delegacija EU u Srbiji.

Priliku da učestvuje u dvodnevnom programu (20-21. maja) Poljoprivrednbog sajma imaće dvadesetak predstavnika sa juga, koji će pratiti program u EU paviljonu: interaktivne sesije fokusirane na različite aspekte poljoprivrede, uključujući moderne tehnike uzgoja, održive prakse i pristupanje fondovima EU poput IPARD-a. Praćenjem programa EU paviljona, kao i ostalog programa Novosadskog sajma, učesnici će dobiti uvid u najnovije trendove i razvojne tokove poljoprivrede. To će biti prilika za kontakte sa stručnjacima, razmenu ideja, iskustva i najboljih praksi.

Pružanjem neposrednog iskustva na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, cilj nam je da osnažimo lokalne aktere znanjem i resursima, te da ih bliže upoznamo sa mogućnostima koje su im na raspolaganju pre svega kroz IPARD program.

Studijska poseta je inicijativa EUINFO mreže i primer je neposredne saradnje EU info kutaka u Novom Sadu i Nišu kojom želimo da osnažimo poljoprivredne zajednice u regionu, podstaknemo razmene znanja i promociju održivog razvoja u skladu sa standardima i mogućnostima Evropske unije.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu ne samo što prikazuje vitalnost poljoprivrednog sektora, već služi kao ključna platforma za dijalog i saradnju.