Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će na Novosadskom sajmu biti održan od 18. do 23. maja, dobio je snažnog Partnera – Evropsku uniju.

Protokol o poslovnoj saradnji Novosadskog sajma i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji potpisan je danas, a potpise su na dokument stavili ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da se poljoprivredne prakse razvijaju prilično brzo, kako u Evropi, tako i u svetu, ka održivijem korišćenju resursa i zelenijim tehnologijama, što su i neki od glavnih ciljeva Evropske unije.

„Istovremeno, EU radi na tome da obezbedi najviše standarde u pogledu bezbednosti hrane, kao i u domenu zaštite javnog zdravlja ljudi, zdravlja životinja i dobrobiti biljaka. U svim ovim oblastima Evropska unija ima mnogo šta da ponudi, te nam je veoma drago što kao glavni partner učestvujemo na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2024. godine. Evropska unija će na ovogodišnjem Sajmu predstaviti mnogobrojne mogućnosti koje nudi poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji, uključujući i mogućnosti kroz Instrument za predpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja (IPARD)„, navodi ambasador Žiofre.

Modernim konceptom novosadski Poljoprivredni sajam podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma.

„Novi Sad je bio Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope, a slobodno možemo da kažemo da je od danas i evropska prestonica poljoprivrede. Danas je na Novosadskom sajmu veliki i značajan dan, jer ćemo sa delegacijom EU potpisati protokol o partnerstvu u vezi saradnje i nastupa na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će od 18. do 23. maja biti održan u Novom Sadu. Novosadski sajam, koji je prošle godine obeležio 100 godina postojanja, ove godine je dobio najjačeg i najznačajnijeg partnera poljoprivrednog sajma, Evropsku uniju. Evropska unija je najveći investitor, najznačajniji trgovinski partner i najveći donator Srbije. Imati EU za partnera sajma je velika čast i privilegija za nas, ali i velika obaveza i odgovornost da ispunimo visoka očekivanja koja ovo partnerstvo zahteva. Siguran sam da će prisustvo EU na MPS doprineti još većoj zainteresovanosti izlagača za nastup na sajmu, kao i da će broj posetilaca biti veći od 125.000, koliko ih je bilo prošle godine na Poljoprivrednom sajmu. Ovo je jedinstvena prilika da se izlagači i posetioci na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u direktnom kontaktu sa predstavnicima EU edukuju i informišu o svim kriterijumima i benefitima saradnje sa EU“, istakao je generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić.

„Kao društveno odgovorna firma, Novosadski sajam misli globalno, radi lokalno, želi da da svoj doprinos uspehu svetske specijalizovane izložbe koja će se 2027. održati u Srbiji – Beogradu. S tim u vezi, trudićemo se da svaku manifestaciju, pogotovo međunarodnog karaktera, organizujemo tako što će se naši gosti, posetioci i izlagači vratiti zadovoljno u svoju zemlju, sa spoznajom da su bili i da će uvek biti dobrodošli i dragi gosti. Slogan Novosadskog sajma je Mesto na kojem stičete prednost. Uz vetar u leđa koji nam daje EU, to će Novosadski sajam i ostati“, dodao je Lovrić.

Poljoprivredni sajam, u godini u kojoj Novosadski sajam ulazi u drugi vek postojanja će, kao i do sada, u Novom Sadu okupiti najznačajnije kompanije i male proizvođače iz Srbije i sveta, na svim poznatim segmentima priredbe. Učešće su već potvrdili brojni izlagači iz Srbije i inostranstva, dok je veliki broj zemalja najavio kolektivne izložbe. Najznačajniji agrobiznis događaj u ovom delu Evrope ima jaku podršku institucija – od gradskih, preko pokrajinskih do republičkih, sponzora i darodavaca u Poklon-igri.

Više o IPARD programu

Poljoprivreda iz ugla klimatskih promena

Kampanja „Za naša polja“