Domaće poljoprivrednike naredne godine očekuju konkursi za treći ciklus pretpristupne pomoći za ruralni razvoj – IPARD. Evropska unija će obezbeniti 288 miliona evra bespovratnih sredstava za sprovođenje IPARD III. Jedna od važnih mera, koje će se sprovoditi tokom predstojećeg ciklusa, jeste Mera 4.

IPARD Upravljačko telo održalo je dve obuke u Beogradu i Nišu za predstavnike PSSS Srbije i PSS AP Vojvodine na temu: Pripreme poljoprivrednika za sprovođenje Mere 4 IPARD III Programa u cilju adaptacije na klimatske promene.

Obuke su realizovane uz podršku projekta “Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elementarne nepogode” koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih nacija, a finansira Evropska unija.

Učesnici su se kroz teorijska predavanja upoznali sa: osnovnim elementima i zahtevima IPARD Mere 4 – Agro-ekološko klimatska mera i organska proizvodnja, uslovima, obavezama i metodološkim pristupom za obračun efekata operacija, agronomskim pretpostavkama na koji način će primena ove mere uticati na proizvodnju i prihode gazdinstva, kao i sa alternativnim rešenjima za prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje uslovima Mere 4.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IPARD II program (@ipardnadlanu)

 

Takođe, kroz rad u grupama koje su formirane prema odabranim operacijama u okviru Mere 4 (Grupa 1 – Plodored na obradivim površinama; Grupa 2 – Zatravljivanje međurednog prostora u višegodišnjim zasadima; Grupa 3- Uspostavljanje i održavanje polinatorskih traka, i Grupa 4 – Održivo upravljanje livadama i pašnjacima), učesnici su diskutovali o otvorenim pitanjima i dali svoje predloge i sugestije. Obuke su završene predstavljanjem rezultata rada po grupama i zaključcima.

Pročitajte još:

„IPARD na dlanu“ – mogućnosti ruralnog turizma

IPARD – Nove prilike za poljoprivrednike

U susret IPARD-u 3