Niški dizajner i umetnik Eško Kurtić prevalio je veliki put od uličnog grafiti umetnika iz devedesetih do priznatog muraliste koji uspeva da ostvari svoju ideju oslikavanja gradskog sivila zarad lepšeg života. Poziv da učestvuje u realizaciji Kamp galerije evropske umetnosti izgledao mu je kao sledeći korak u istraživanju sopstvenog umetničkog izraza, ali i kao prilika da učestvuje u nečemu što daje doprinos lokalnoj zajednici.

„Sama ideja da kamp prikolica bude prostor za prezentaciju umetnosti a istovremeno i umetnička instalacija u jednom prirodnom ambijentu delovala mi je veoma uzbudljivo i inspirišuće. To je bila prilika da uradim mural kakav nikada ranije nisam radio i kakav nisam do sada ni video“ govori nam Kurtić i dodaje da takav poziv nije mogao da odbije.

Da je priroda izuzetna inspiracija umetnicima i dodatni motiv Nišlijama,  posebno mladim, da posećuju izložbe ako se organizuju na ovorenom primetila je kroz dugogodišnje iskustvo u organizaciji festivala Jelena Rudić, koja je čitav koncept izložila Kurtiću i pozvala ga na saradnju.

„Zajedno sa ljudima iz EU info kutka Niš rodila se ideja da predstavimo evropsku umetnost na drugačiji način ali i da imamo jedan drugačiji izložbeni prostor za niške umetnike“ dodaje Rudić iz „Fabrike umetnika“.

Rudić kaže da su poseta festivalu,  uključenost i interesovanje Nišlija dokaz da zajedno radimo dobru stvar  a  da  je naročito važno da je festival posetilo mnogo dece i mladih, koji su sa festivala otišli bogatiji za nova znanja i iskustva. Uključenost dece i mladih je i Kurtićev najveći utisak sa održanog festivala „Upravo ovde, u okviru Festivala, mogli smo da vidimo da deca spontano reaguju na umetnost, kreaciju, na boju. Sam događaj je bio sjajno iskustvo, jer su deca prilazila i ulazila u interakciju sa mnom, ne samo kroz pitanja o mom radu, već i sa jasnom željom da učestvuju u oslikavanju“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU info point Niš (@euinfonis)

Sa posebnim ponosom Rudić nam govori da je galerija ove vrste novina na svetskom nivou, tako da je izazvala oduševljenje posetilaca a vest o otvaranju se odmah proširila i van Niša.

„Već imamo zainteresovane organizacija za nastavak ovog jedinstvenog projekta i umetnike zainteresovane za izlaganje u galeriji a naši sugradjani svojim komentarima pokazuju da su ponosni što je Kamp galerija otvorena baš u Nišu“ zaključuje Rudić.

Kamp galerija evropske umetnosti otvorena je u okviru Festivala u prirodi „Bolji smo zajedno“ koji je u saradnji sa Fabrikom umetnika organizovao EU Info kutak Niš a u okviru obeležavanja Dana Evrope.