Da se kroz igru najbolje uči o ekologiji i načinima kako očuvati planetu zemlju dokazuje i dečija radionica povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koju je Pokret gorana Vojvodine u saradnji sa EU info pointom, organizovao u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Tokom radionice deca su mogla da čuju i nauče o tome zašto su važni oprašivači i biodiverzitet, kako razvrstavati otpad, šta je solarna energija i na koji način se stari predmeti mogu prenameniti i dobiti novu funkciju. Kroz kreativnost i igru učili su o biljkama i životinjama, zasadili semena biljaka i crtali stvari koje mogu da unaprede životnu sredinu.

Dušica Milenković, iz Pokreta gorana Vojvodine ističe kako su upravo ovi događaji dobra prilika da odrasli i deca razmisle, saznaju nešto novo i u sebi probude želju da doprinesu zaštiti životne sredine.

“Pozvali smo decu iz karlovačke OŠ ’23. oktobar’ da zajedno sa nama obeleže ovaj dan i da im skrenemo pažnju na važnost obeležavanja datuma vezanih za životnu sredinu da bi se ljudi podsetili koliko je važno zemljište, čista voda, čist vazduh, koliko je važno očuvati planetu”, rekla je Milenković.

Pokret gorana Vojvodine organizuje svakog vikenda u Ekološkom centru radionice za osnovce, a tokom prethodnih, pod nazivom Put oko sveta, deca su kroz igru posetila Italiju, Francusku, Srbiju i Indiju.

Međunarodni dan zaštite životne sredine biće obeležen i u okviru Evropske zelene nedelje koja se održava od 3. do 11. juna i fokusiraće se na veštine za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice. EU zelena nedelja svedočanstvo je podrške EU ovom sektoru u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.