Katapult pokreće treći ciklus programa akceleracije za 23 izabrana startapa. Kroz intenzivni tromesečni program, novi startapi će imati priliku da unaprede svoje poslovanje i pripreme se za nastup pred investitorima. Tokom programa, učesnici će razvijati svoje veštine sa mentorima, aktivno učestvovati u edukativnim radionicama i ostvariti pristup investitorima.

Katapult sartapima koji obezbede kvalifikovanu investiciju do 11. marta 2025. godine, na raspolaganju je dodatna finansijska podrška Fonda za inovacionu delatnost do 300.000 evra.

Nezavisna ekspertska komisija odabrala je novu grupu Katapult polaznika, sačinjenu od visoko motivisanih pojedinaca koji su uspešni profesionalci i serijski preduzetnici. Fokusirani na prodaju i rast, startapi razvijaju ubedljiva inovativna rešenja za različite industrijske oblasti i imaju visok potencijal da, uz podršku Katapult programa, uspešno skaliraju svoje biznise.

Katapult implementira Fond za inovacionu delatnost i Svetska banka koja aktivno učestvuje u realizaciji programa i pruža finansijsku podršku, zajedno sa Republikom Srbijom i Evropskom unijom. Rezultati prethodnih ciklusa jasno pokazuju izuzetan inovativni potencijal naše startap zajednice. Sa više od 20 miliona evra prikupljenih investicija, polovina učesnika Katapult programa je već postigla napredak na putu ka dostizanju svog punog potencijala.

Osim finansijske podrške, za unapređenje poslovanja startapima je na raspolaganju savetodavna podrška od strane iskusnih preduzetnika i poslovnih lidera, uključujući pristup velikoj mreži investitora (fondova preduzetničkog kapitala, poslovnih anđela i korporacija). Ovaj široki spektar podrške podstiče startape da nastave sa inovacijama i razvojem novih proizvoda, što kreira dodatnu vrednost za korisnike, povećava tržišni potencijal i osigurava održiv dugoročni rast.
Investicioni potencijal je realizovan kroz uspešnu saradnju Fonda za inovacionu delatnost, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetske banke i Evropske unije. Moćna sinergija omogućava značajnu podršku našim startapima u njihovom brzom rastu i razvoju.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.

Pogledajte spisak odobrenih projekata