Komesar Varheji u Beogradu na početku posete regionu Zapadnog Balkana

0

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varheji započeo je posetu regionu Zapadnog Balkana u Beogradu. Poseta dolazi u vreme kada prve vakcine koje finansira Evropska unija, a koje je podržala Austrija, dolaze u region.

Komesar Varheji posetio je Zavod za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, gde je obišao prostorije, a video je i frižidere za vakcine, trijažne kontejnere, a upoznao je i nekih od 200 zdravstvenih radnika čiji je angažman finansirala EU.

„Sada, najviše čujemo pitanje – Gde mogu da se vakcinišem – i želimo da pomognemo regionu da to postignu Želimo da pomognemo regionu da bude bezbedan i da stvori otpornost protiv pandemije i zato sam veoma srećan da smo u kratkom vremenu od dve nedelje uspeli da počnemo isporuku 651000 doza regionu“, rekao je komesar Varheji, koji se zahvalio Srbiji na uspešnoj kampanju vakcinacije i na tome što je pomogla regionu.

„Zahvaljujem se komesaru što je prepoznao i što je preneo i što dodatno promoviše Srbiju u evropskim krugovima i što prenosi istinito i objektivno ono što je Srbija uradila, kako za naše građane, tako i za region“, rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je rekla i da je Srbija pomoganjem drugima pokazala da poštuje evropske vrednosti – solidarnost i humanost.

„Pandemija kovida-19 pokazala je značaj saradnje na evropskom i na globalnom nivou. Podrška EU kupovini frižidera, zapošlajavanju stručnog i administrativnog kadra, kao i dašanja donacija vakcina doprinose uspešnosti procesa vakcinacije u Republici Srbiji“, kaže v.d. direktorke Instituta Batut Verica Jovanović.

Kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila, ukupno 651.000 doza BioNTech / Pfizer biće isporučeno u region u nedeljnim tranšama od početka maja do avgusta. Ove vakcine će pomoći da se ubrzaju kampanje vakcinacije, da se osigura da su svi medicinski radnici u prvoj liniji i pripadnici nekih od najugroženijih grupa vakcinisani.

Vakcine se finansiraju iz paketa od 70 miliona evra koji je Komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina, obezbeđenih prema ugovorima EU o kupovini za partnere sa Zapadnog Balkana.

Austrija je olakšala razmenu ovih vakcina koje finansira EU putem zakonskih aranžmana sa proizvođačem i svakim zapadnobalkanskim partnerom. Ukupna distribucija među zemljama zasniva se na epidemiološkim potrebama. Ove vakcine dolaze iznad onih koje pruža COVAX, gde je EU jedan od najvećih donatora sa blizu 2,5 milijarde evra iz Tima Evrope (EU i njene države članice).

EU je donirala Srbiji 66 miliona evra u borbi protiv pandemije kovida-19 Ova pomoć obuhvatala je medicinsku i zaštitnu opremu, respiratore, vozila hitne pomoći, zapošljavanje zdravstvenog osoblja itd. EU će u narednom periodu takođe pomoći u ublažavanju ekonomskih posledica krize kovid-19.

Komesar Varheji nastaviće putovanje po regionu putovanjem u Sarajevo u utorak. Dok je u regionu, razgovaraće sa vlastima o odgovoru na pandemiju, kao i o podršci EU u ovom kontekstu.

Podeli

Comments are closed.