Konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji važan je segment poslovanja, koji se uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) unapređuje i omogućava MSP da svoje proizvode plasiraju i na tržište EU. O koristima ove podrške, preduzetnici su mogli da se detaljnije informišu na onlajn prezentaciji, gde je program predstavio Đovani Vakari, glavni konsultant Programa podrške konkurentnosti MSP.

Oblasti u kojima EBRD pruža podršku preduzećima su mnogobrojne: strateško planiranje, unapređenje proizvodnje, digitalizacija, unapređenje finansijskog izveštavanja, marketinga i prodaje, organizacije i ljudskih resursa, zaštite životne sredine…

Na početku događaja, prisutne je pozdravio Mateo Kolanđeli, direktor kancelarije EBRD za Srbiju.

„Verujemo u ovaj projekat, vidimo potražnju na tržištu i ovo dobro funkcioniše u drugim zemljama. Ovde se ne radi samo o novcu, već o pružanju znanja i veština. Cilj je da se radi sa lokalnim malim i srednjim preduzećima 1 na 1 kako bi se njihove pojedinačne potrebe zadovoljile u svim segmentima poslovanja i razvoja. Jako je fleksibilan instrument u pitanju jer se prilagođava potrebama MSP“ istakao je Kolangeli.

Dejan Šuvakov, projektni menadžer za MSP, kompatitivnost i inovacije Delegacije EU u Srbiji, naveo je da je EU u sektor privrede investirala do sada najmanje 200 miliona evra.

„Što se tiče saradnje sa EBRD-om, skoro 14 miliona smo do sada uložili i sve kompanije koje su imale priliku da sarađuju sa konsultantima su veoma zadovoljne podrškom koju je obezbedio EBRD. Projekat je po meri svake kompanije, za tačno one stvari koje su im neophodne“ kaže Šuvakov.

Đovani Vakari je upoznao sve prisutne sa ciljevima programa i svim važnim informacijama u vezi sa značajem razvoja konkurenstnosti.

„Cilj je povećanje konkurentnosti lokalnih firmi kako bi mogle da budu prisutne na EU tržištu. Usaglašavanje sa EU direktivama će povećati prodaju, smanjiti potrošnju energije, proširiti tržište i pružiti dodatne benefite korisnicima“ navodi Vakari.

Program uključuje dva kreditna pristupa: Listu podobnih tehnologija, gde se finansira oprema, a iznos kredita je do 150 hiljada evra i složene projekte do maksimalnog kumulativnog iznosa od milion evra.

“Trend je rastući, povećava se broj kompanija koje žele da učestvuju. Od oktobra 2019. je aktivan aktuelan program. Ukupno dostupna sredstva su 70 miliona evra, a do sada je raspoređeno nešto više od 26 miliona” naveo je Vakari.

EU pruža podršku Srbiju u osnaživanju MSP u celoj Srbiji. Kako ističe Vakari, više od 92% podržanih kompanija u Srbiji je van Beograda, što je odličan rezultat.

Pored toga, Vakari je na prezentaciji istakao značaj uštede energije kroz ovaj projekat, što je jedan od najvažnijih aspekata u fokusu rada EBRD-a.

Aleksandra Miladinović iz EBRD-a podsetila je da je kroz ovaj program podržano do sada više od 1.000 preduzeća u Srbiji. Kada je reč o savetodavnoj ulozi EBRD-a, na osnovu novih potreba, sada se radi i na digitalizaciji procesa savetovanja i razvoju aplikacije, naglašava Miladinović.

Detaljnije informacije o procesu apliciranja

Nova kreditna linija, koju EBRD pruža putem lokalnih partnerskih banaka uz bespovratna sredstva u iznosu od 15% i besplatnu tehničku pomoć koju finansira Evropska unija, nudi mogućnost finansiranja opreme, tehnologija, procesa u cilju dostizanja EU direktiva u području zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, sigurnosti zaposlenih, te kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Program podrške konkurentnosti MSP Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije i sa Evropskom unijom, sa ciljem da pomogne MSP u dostizanju EU standarda i jačanju konkurentnosti kako na domaćem tako i na jedinstvenom tržištu EU.