Istorijski lokalitet Viminacijum sada je mnogo dostupniji svima koji su zainteresovani zahvaljujući aplikaciji Immersium, čiju izradu je pomogla Evropska unija.

Aplikacija je interaktivni digitalni vodič kroz arheološka nalazišta i predstavlja novi način turističke prezentacije kulturnog nasleđa. Upotrebom proširene i virtuelne stvarnosti (AR i VR), 3D rekonstrukcija, gejmifikacije i drugih savremenih tehnologija posetilac kroz igru i istraživanje uči o prošlosti Viminacijuma, kao i o načinu života ljudi u Rimskom carstvu.

Više detalja o aplikaciji

Zanimljivo tehnološko rešenje nastalo je u okviru jedne od aktivnosti u okviru programa Kreativna Evropa. Kako bi takvih saradnji bilo što više, raspisan je novi poziv.

Kroz ovaj poziv, Kreativna Evropa će podržati projekte za sprovođenje širokog spektra aktivnosti i inicijativa koje uključuju umetnike i zainteresovane aktere aktivne u različitim kulturnim i kreativnim sektorima.

Sa budžetom od 60 miliona evra, cilj akcije je da podstakne saradnju između organizacija aktivnih u oblasti kulture, kako bi se podržala kreativnost evropskih stvaralaca i povećala razmena evropskog umetničkog sadržaja, kao i podstakla razvoj, eksperimentisanje, širenje ili primena novih i inovativnih praksi.

Rok za prijavu je 23. februar 2023. godine.

Ko može da se prijavi

Projekti evropske saradnje otvoreni su za sve kulturne i kreativne sektore. Međutim, s obzirom da je ova akcija deo Deska Kultura programa Kreativna Evropa, projekti sa ekskluzivnim audio-vizuelnim sadržajem i/ili isključivo u kojima bi učestvovale organizacije iz audio-vizuelnog sektora nemaju pravo da se prijave.

Više o ovom pozivu možete saznati ovde.