Najmlađi stanovnici Novog Beograda sledećeg petka moći će da saznaju kako da se što odgovornije kreću i zašto je važno štedeti energiju.

10.00 – 14.00 Aktivna mobilnost na Novom Beogradu

U cilju edukacije dece i građana stambenog naselja Blok 19a i Blok 23 u oblasti urbane mobilnosti, NVO „Moj Lepi Grad“ i EU info centar zajedno će realizovati edukativnu interaktivnu aktivnost na otvorenom: „Aktivna mobilnost u novobeogradskom naselju“. Svrha akcije je dalja promocija poziva na akciju „Štedimo energiju!“kroz organizaciju edukativne šetnje, vožnje bicikla i trotineta, edukativnog kviza i takmičenja sa simulacijom praktičnih saobraćajnih situacija.

Lokacija: Blok 19a i Blok 23, Novi Beograd.
Partneri: NVO „Moj lepi grad“ i OŠ Laza Kostić.

15.00 – 17.00 Edukativna radionica „Štedimo energiju“

U prostorijama EU info centra (Kralja Milana 7 u Beogradu), učenici OŠ Laza Kostić će kroz edukativnu radionicu dodatno unaprediti svoja teorijska i praktična znanja. Cilj radionice je edukacija o tome koliko naši svakodnevni izbori utiču na uštedu energije, smanjenje zagađenja i klimatske promene.

Kroz edukativnu šetnju, vožnju bicikla i trotineta, prelaska pametnih raskrsnica i kroz rešavanje edukativnog kviza sa simulacijom praktičnih saobraćajnih situacija, najmlađi će unapreditu znanja o zelenim vidovima kretanja u urbanoj sredini.

Događaj je nastavak uspešno realizovanih aktivnosti u stambenom naselju Blok 19a na Novom Beogradu u okviru Evropske nedelje mobilnosti 2022. godine, zajedno sa NVO „Moj lepi grad“.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija o kampanji

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji