Porodica Zdravke Knežević i još 70 drugih dobile su svoj krov nad glavom čekajući 30 godina otkako su izbegli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njoj je ugovor o stanu na koji je čekala dodelio ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Do sada je ukupno 6.600 porodica dobilo ključeve svojih novih domova i svaki od tih trenutaka je jedinstven, kako za njih tako i za nas u Evropskoj uniji. Tako je i danas i veoma sam srećan što vidim nasmejana lica 71 porodice koji će danas ući u stanove koje će moći da nazovu svojim domom“, rekao je ambasador Žiofre prilikom uručenja ugovora izbegličkom porodicama.

Pre dva meseca, 250 porodica uselilo se u svoje nove domove u beogradskom naselju Ovča.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre podsetio je da je cilj da ukupno 7.442 porodice dobiju svoj krov nad glavom i da u budućnosti „izgrade bezbrižno svoje živote u svojim domovima“.

„Od danas, vi ćete zaista imati svoj krov nad glavom i nadam se da će vam novi domovi pružiti toplinu i sigurnost koju zaslužujete. Nadam se da ćete u novim domovima imati srećne trenutke kako za sebe, tako i za svoje potoke. Želimo vam sreću, zdravlje i mir“, poručio je Žiofre.

Ugovore su u Palati Srbije, osim ambasadora EU u Srbiji Emanuele Žiofre, uručili gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ministar odbrane Miloš Vučević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, predstavnici OEBS-a i ambasada zemalja koje učestvuju u ovom programu.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je dodelom stanova izbeglicama iz BiH i Hrvatske ispravlja nepravda koju su doživeli ovi ljudi lično.

„Najvažnije je da budete sigurni da je naša zajednička, bez obzira na to odakle ste morali da dođete ovde“, poručio je Vučević.

Vučević je podsetio da je Srbija za prethodne tri decenije primila više od šest stotina hiljada izbeglica i da je zadatak Vlade i predsednika Srbije da reše stambeno pitanje svih izbeglih.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će Grad učiniti sve što je u njegovoj moći da što većem broju omogući stanove u kojima mogu da se osećaju kao kod kuće.

Kroz Regionalni stambeni program (RHP) koji Evropska unija finansira sa 80 odsto sredstava, planirano je da 7.442 porodice dobije svoj stalni krov nad glavom u Srbiji. Program je uspostavljen kako bi pružio trajna stambena rešenja ugroženim izbeglicama i raseljenim licima nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine. RHP sprovodi svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Regionalni stambeni program (RHP) osnovan je kao regionalna inicijativa Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi pomogao izbeglicama i raseljenim licima. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope. Evropska unija finansira 80 odsto sredstava, a osim nje, učestvuju i SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija.