Namerno bojkotovanje određene osobe zbog neprimerenog ponašanja, naziva se kultura otkazivanja. U pitanju je praksa koju smo imali prilike da vidimo među holivudskim akterima, a sada je taj fenomen došao i kod nas.

Svaka osoba koja ima drugačiji stav može da bude “otkazana”, što šteti slobodi govora, a iz ovog fenomena preti kolektivno jednoumlje.

S druge strane, pozitivni efekat kulture otkazivanja jeste to što je moć u rukama grupe, a ne pojedinca.

Ova dva oprečna argumenta u debati Kultura otkazivanja – da li je otišlo predaleko? koristili su srednjoškolci i studenti, učesnici Evropske škole debate. Oni su o ovoj temi razgovarali tokom online debate, održane na Facebook platformi EU u Srbiji.

U pitanju je treća debata održana u ovoj formi, a ovoga puta svi učesnici bili su iz Niša i okoline. Tako su Vukan Cekić – student, i gimnazijalci Kristijan Tomić (17) i Sandra Ranđelović (17) bili deo tima koji je zastupao negativni stav o kulturi otkazivanja.

Gimnazijalci Sofija Ivanović (17) i Filip Ranđelović, kao i Luka Đorđević (19), student medicine – činili su drugi tim, koji se zalagao za afirmativni stav, odnosno podržao je ideju postojanja ovog fenomena.

Članice žirija – Aleksandra Vrbica, Social Media Officer EU info net tima i Jovana Adamović, novinarka “Južnih vesti”, svoje glasove dale su afirmativnom timu, zbog konciznog načina izlaganja, a sa njima su se složili i glasovi publike.

Ipak, obe članice rekle su kako su od mladih debatera naučile mnogo, te su se tako od učesnika mogle čuti i sledeće ideje:

Zloupotreba fanova u ličnom obraćunu dve javne ličnosti jedan je od rizika kulture otkazivanja;

Pozivanje na bojkot i linč zapravo su deo nasilničke kultura, koja budi bes.

Svako  od nas pravi greške, stavovi se menjaju, ljudi se menjaju – nije dobro osuđivati druge.

Ako se ništa ne uradi da se spreče javne ličnosti koje čine loša dela, takvo ponašanje će se normalizovati. Ako se kultura otkazivanja pravilno nastavi, naša zajednica će biti svesnija, odgovornija.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija | Open Communication, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja. Školu debate je u prethodnih šest godina pohađalo više od 400 srednjoškolaca i studenata iz više od 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

Veliko finale debate održaće se u ponedeljak, prvog septembra, u 11 časova, a možete ga pratiti na Facebook nalogu EU u Srbiji. Budite uz nas i naše mlade debatere!

Debatovanjem na najbolji način učimo da bolje razumemol jedni druge da svaki problem sagledamo iz različitih uglova I tako nađemo najbolje rešenje. Uz to, usavršavamo veštine komunikacije I obogaćujemo znanje. Zato dođite u školu debate”, poručio je Luka Đorđević,  jedan od učesnika treće onlajn debate.