IPA projekat “Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu” vredan 839.000 evra predstavljen je u Beogradu. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da je projekat važan iz ekonomskih razloga jer će se povećati plovidba Dunavom tokom cele godine, time i privredni rast, povećaće se bezbednost na reci i smanjiti broj ekoloških incidenata. On je predočio da je projekat deo šireg izdvajanja EU, koja je do sada opredelila više od 25 miliona evra u različite projekte na Dunavu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je trenutno ulaganje u vodni saobraćaj Srbije 204 miliona evra i ukazala da se posle uspostavljanja sistema za praćenje plovidbe na Dunavu očekuje da se u narednom periodu poveća prevoz robe rekom.

Fonet

,,Kroz IPA projekat “Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu” duž cele deonice Dunava, od oko 600 kilometara, koliko je dug kroz Srbiju, biće postavljeno 110 bova i 160 signalnih uređaja. Imaćemo najsavremenije bove na Dunavu, do kraja godine instalirane celom dužinom, što nam donosi ogromnu prednost,jer otvara mogućnost da se plovi u svim vremenskim prilikama’’, rekla je Mihajlović na predstavljanju IPA projekta i izrazila nadu da će ispoštovati rok i do kraja godine imati bove.

Prema njenim rečima, stare bove će ići na Savu. ,,Očekujemo da u narednom periodu povećamo prevoz robe Dunavom, ali i da se povežemo i sa železničkim i drumskim saobraćajem, kako bi Srbija prihodovala od svog geografskog položaja’’, istakla je ona tokom prezentacije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je ovaj projekat finansiran iz pretpristupnih fondova 2013. Ona je objasnila da se s njim ne kasni, već njegova realizacija traje četiri, pet godina, ali važno je da su uglavnom uspešno poštuju rokovi za IPA projekte. Joksimović očekuje da Dunav i ovaj projekat donesu nove mogućnosti za povlačenje novca iz Dunavske makroekonomske strategije. ,,Dunav možemo da iskoristimo, kao plovnu saobraćajnicu, da podignemo protok robe, ljudi i kapitala’’, poručila je ona.

Projekat “Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu” počeo je 1. septembra 2017. sa ciljem da se uspostavi integrisan, testiran, prihvaćen i potpuno funkcionalan sistem za praćenje i reagovanje na Dunavu u Srbiji, sa obučenim korisnicima, do kraja ove godine.