Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove (AFET) i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom da su makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava stubovi dugoročnog razvoja Srbije, a ne samo uslovi za punopravno članstvo u EU.

Brnabić je tom prilikom, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, naglasila da su sveobuhvatne reforme prvenstveno u interesu građana Srbije.

Ona je izrazila očekivanje da će izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, koji se očekuje krajem novembra, biti pozitivan, dodajući da je svesna da predstoji još dosta posla u oblasti jačanja vladavine prava i postizanja napretka u poglavljima 23 i 24.

Premijerka je objasnila da se posvećeno radi na reformi pravosuđa i da će se finalna verzija ustavnih amandmana, usklađena sa sugestijama Venecijanske komisije, ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

U razgovoru je istaknuto da je posvećenost pregovorima Beograda i Prištine ključna za dalji napredak i očuvanje stabilnosti Srbije i celog regiona, i izraženo uverenje da će se dijalog nastaviti u cilju pronalaženja trajnog i održivog rešenja.

Izvestilac Evropskog parlamenta je pohvalio napredak Srbije i napore Vlade da nastavi sprovođenje najvažnijih reformi.

Mekalister je naglasio da je Srbija lider u regionu kada su u pitanju ekonomske reforme, i pohvalio posvećenost Vlade da vodi otvoren dijalog sa predstavnicima civilnog sektora i medijskih i novinarskih udruženja.

Važno je, kako je ocenio, da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji i pružimo podršku u svim oblastima gde postoji prostor za napredak.

On je naveo da je Srbija, sa otvorenih 14 poglavlja, na dobrom putu ka Evropskoj uniji, i dodao da će insistirati na tome da se na narednoj Međuvladinoj konferenciji Srbije i Evropske unije otvori što više novih poglavlja, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.