Multimedijalna izložba „Milky Way“ povezuje umetničke, edukativne, naučne, tehničke i performativne sadržaje, prožeta je avangardom i savremenim umetničkim teorijama i praksama, a donosi neobično iskustvo u okviru projekta Druga? Evropa. Otvorena je 25. novembra i moći će da se pogleda do kraja decembra na nekoliko lokacija u Novom Sadu – u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Likovnom salonu KCNS i u Kreativnom distriktu –  Distrikt – BIRO.

Izložba obuhvata radove umetnika, umetnica i umetničkih grupa iz Novog Sada, Srbije i internacionalne umetničke scene, kroz istoriju. Takođe, uključuje i relevantne savremene umetničke prakse. Ova otvorena forma izložbe spaja različite medije, interdisciplinarna istraživanja, performans i kolektivne akcije, kao i intervencije u realnom i digitalnom prostoru, diskusije i razmene.

Izložba “Milky Way” rezultat je projekta „Trajni čas umetnosti”, Centra za nove medije_kuda.org usmerenog na mapiranje društvene i umetničke istorije Novog Sada, koja je uticala na novosadsku neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

Centralni deo izložbe, iz tog razloga, zauzima mapa „Medijske ontologije”, kao ključni segment projekta Trajni čas umetnosti. Ona predstavlja istraživačku metodologiju projekta i pokriva polje istorijskih avangardi sa početka dvadesetog veka, preko posleratne neoavangarde, pa sve do savremene umetničke medijske produkcije.

Izložba zatim prezentuje druge projekte mapiranja umetničke scene, kao što je East Art Map grupe Irwin, zatim „Društveni portreti” Uroša Đurića i radijski podkast „Femkanje” Bojane Knežević i Katarine Petrović, te mrežu mapiranja prisutnih u projektima Vladana Jolera.

Izložbu su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, EU Japan Fest iz Tokija i Austrijski kulturni forum iz Beograda.