Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije preuzelo je 4 mobilne trafostanice, koje će moći da se koriste u sličaju prekida isporuke struje tokom prirodnih nepogoda, poput poplava. Oprema je donacija Evropske unije, a predaji je prisustvovao šef Delegacije, ambasador Sem Fabrici.

Njihova isporuka deo je aktivnosti EU za otklanjanje posledica poplava od pre pet godina, i za distributivni sistem EPS-a pomoć do sada iznosi devet miliona evra. Uključuje i obuke i treninge, a cilj projekta je postizanje bržeg i efikasnijeg odgovora u slučaju poremećaja snabdevanja električnom energijom.

„Verujemo da ovaj projekat ima veliku vrednost, da će imati pozitivan efekat na sigurnost dostavljanja električne energije i da će omogućiti EPS-u da reaguje odmah ako se desi bilo kakva krizna situacija. Takođe, radi se o primeru najnovije tehnologije, koja industriju proizvodnje struje dovodi na nivo najviših EU i srpskih standarda“, kaže ambasador Fabrici.

„Evropska unija je odmah pritekla u pomoć kada su se dogodile strašne poplave i ovo je nastavak tog čina prijateljstva“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Najveća trafostanica, koja je svečano uručena na događaju, proizvedena je u fabrici kompanije ABB u Italiji. Ostale tri mobilne trafostanice manje jedinice biće raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac, a izvođač radova je GAT iz Novog Sada.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić kaže da će biti lakše i brže reagovanje u vanrednim situacijama kao što su poplave i požari, kao i da će nabavka olakšati redovne radove na popravkama trafostanica, pošto je moguće da se njome strujom snabdeva 12000 potrošača.

„Hvala Evropskoj uniji jer ova donacija ne pokazuje sebe samo kroz finansijsku vrednost, već je to kruna saradnje koja je intenzivirana 2014. godine, kada su velike poplave zadesile Srbiju. Najpre smo se bavili sanacijama, a sada smo na nivou da se bavimo prevencijama, što je najvažnije“, napominje Grčić.