Jovica Stojković je poljoprivrednik iz Navalina kod Leskovca. On tvrdi da je klima u ovom delu zemlje bolja od one u Holandiji: “Imamo više sunčanih dana, ukusnije voće, jeftiniju radnu snagu, ali do sada nismo imali viziju i ljude na terenu koji bi se povezali u ime proizvođača”. Međutim, zahvaljujući projektu EU progres, život ovog poljoprivrednika će se promeniti, kao i životi mnogih drugih na 40.000 poljoprivrednih dobara na ovom području na kojima se proizvode crvene paprike, krompir, kupus, paradajz, jagodičasto voće i kruške.

U takozvanoj Zelenoj zoni Leskovca  u toku je planiranje da se osnuje centar za prikupljanje i distribuciju proizvoda koji će obuhvatiti hladnjače i objekte za preradu voća i povrća, a kojim će upravljati stručnjaci, istovremeno radeći na plasmanu proizvoda na tržište i privlačenju investitora u Zelenu zonu radi njenog daljeg razvoja.

Da bi se došlo do ovih aktivnosti, Zelena zona zahteva investicije i vreme: pre nego otpočne konkretni razvoj, neophodno je uspostaviti pravnu i proceduralnu infrastrukturu. Predstavnici gradskih vlasti u Leskovcu nadgledaju ovaj proces i upravljaju njime u saradnji sa EU PROGRES-om, programom Evropskog partnerstva sa opštinama, koji od jula 2010. investira u projekte usmerene na unapređenje stabilnosti i društveno-ekonomskih prilika južne i jugozapadne Srbije.

Razvoj Zelene zone Leskovca je tipičan primer onoga što EU PROGRES donosi projektima koje podržava, a kojih je do sada bilo 100. Osim što je doprineo infastrukturi i dobrom upravljanju Zelene zone, u okviru programa je obezbeđena i važna oprema koja je osigurala napredak ove oblasti te poboljšala poslovne mogućnosti osnivanjem uslužnog centra koji će ukinuti administrativne prepreke za dobijanje lokacijskih i građevinskih dozvola.

Izlaz iz teške situacije

Program je finansiran sredstvima Evropske unije i vlada Švajcarske i Srbije u vrednosti od 18,1 miliona evra i predstavlja veliku trogodišnju razvojnu inicijativu na području Srbije koje važi za nestabilno, sa slabom infrastrukturom i velikim stopama siromaštva i nezaposlenosti. Da stvari budu još sumornije, stanovnici su ranije bili prilično nezainteresovani za učešće u lokalnoj vlasti, a manjinske grupe su često bile izopštene iz života zajednice.

Očekuje se da do svog završetka program značajano doprinese poboljšanju situacije rešavanjem mnogih socijalnih i ekonomskih problema u 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije. Pored svojih brojnih aktivnosti, od kojih je podrška Zelenoj zoni Leskovca samo jedna u nizu, program je putem opštinskih uslužnih centara omogućio besplatnu pravnu pomoć za oko 600 građana, pretežno onima iz ugroženih grupa; podržano je zapošljavanje oko 600 pripadnika romske nacionalnosti i ljudi sa invaliditetom, a razvijen je i projekat u okviru kog je 800 porodica dobilo pristup čistoj vodi.

Dodatne informacije

Projekat:  Program Evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES – www.euprogres.org

Realizacija: Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) – www.unops.org

Takođe pogledajte:  Vlada Republike Srbije – www.srbija.gov.rs

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u Srbiji – www.swisscooperation.org.rs