Kada živite u pograničnim oblastima, dobrosusedski odnosi i prekogranična saradnja su ključni za bolje uslove života. Loša infrastruktura velika je prepreka za transport robe i ljudi. Zato su projekti prekogranične saradnje koji poboljšavaju kvalitet života u ovim krajevima veoma dragoceni.

Unapređenje povezanosti Banata 2“, zajednički poduhvat Srbije i Rumunije upravo je takva aktivnost. Ona je nastavak uspešno realizovanog prvog projekta „Unapređenja povezanosti Banata“  u okviru prethodnog programa “INTERREG IPA CBC Rumunija – Srbija”, kada je izrađena biciklistička staza Kikinda – Nakovo – Lunga.

Neprimereni uslovi na graničnom prelazu Nakovo – Lunga, koji je otvoren svega 12 sati dnevno i ne ispunjava uslove za prenos autobusa i kamiona preko 3,5 tone, zatim pristupni i glavni putevi koji ne ispunjavaju standarde u oblasti transporta, naterali su obe strane da nađu rešenje i ipak omoguće kretanje građana sa obe strane granice.

Projektni konzorcijum čine četiri partnera – JP „Putevi Srbije“, Opština Kikinda, Regionalna agencija za društveno-ekonomski razvoj Banat i sa rumunske strane opština Žombolj, a okupili su se oko zajedničke ideje da ulažu u standard kvaliteta u javnom prevozu i usluge mobilnosti i prevaziđu zajedničke izazove prekograničnog regiona.

Tako je prvo izgrađena biciklistička staza Kikinda – Nakovo – Lunga, a završetkom projekta Unapređenje povezanosti Banata 2 postavljena je solarna rasveta, signalizacija, kao i pristupni putevi međunarodnom putu.

„Mi smo od dve godine koliko je trajao projekat, godinu i po dana bili u pandemiji, tako da nije moglo ništa normalno da se radi. Nismo mogli da se sastajemo i viđamo, sve je bilo zatvoreno. Trebalo je dosta dodatnog napora da bi se sve ovo realizovalo. Ali, projekat je završen i nadamo se da ćemo dobiti još sredstava da nastavimo da radimo slične stvari“, izjavio je Milorad Martinov, JPPS – rukovodilac projekta Unapređenje povezanosti Banata 2.

Prethodno iskustvo u okviru proširenja EU pokazuje da su poboljšanje ruralnog / regionalnog pristupa i veza sa perifernim regionima, neophodni za ekonomsku i socijalnu sigurnost i ublažavanje regionalnih razlika.

„Realizacija ovog projekta potvrđuje uspeh regionalne saradnje između Srbije i Rumunije, ali i značaj postojanja, negovanja i jačanja partnerskih odnosa svih učesnika u ovom projektu. Samo prijateljstvo između Opštine Žombolj i opštine Kikinda postoji još od 1982. kada je potpisan sporazum o bratimljenju i 1992. kada je potpisan sporazum o partnerstvu. Ova saradnja je produbljena započetim EU IPA projektima“, izjavila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Grada Kikinda.

Projekat je vredan 1,3 miliona evra, a unapređenjem putne infrastrukture omogućena je bolja komunikacija među pojedincima i privrednim subjektima u obe zemlje, kako bi se stvorila zdrava osnova za ekonomski i društveni razvoj. Tokom trajanja projekta organizovane su i različite aktivnosti kao što su javni časovi sa ciljem podizanja svesti o bezbednosti dece u saobraćaju i unapređenju saobraćajne kulture, takmičenje u vožnji bicikla i biciklistička gastronomske ruta, kada je blizu 50 učesnika različite životne dobi, vozilo novoizgrađenom biciklističkom stazom od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo-Lunga i na taj način obeležilo prošlogodišnju Evropsku nedelju mobilnosti.

Pročitajte još:

Biciklizmom za reke uz EuroVelo 6

Turizam na dva točka