Projekcijom filma „Neka bude svetlost“, otvoren je ovogodišnji Festival evropskog filma u Beogradu.

Publika je, u punom amfiteatru EU info centra, uz kokice gledala zanimljivo ostvarenje u produkciji umetnika iz Češke i Slovačke, a prethodno se zabavila učešćem u kvizu o evropskoj kinematografiji, osvajanju personalizovanih majica i fotografisanju.

Ovim festivalom slavimo našu zajedničku kulturu na velikom platnu, rekao je na otvaranju ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre.

„Beograđani će u narednim danima imati priliku da pogledaju najnovija dostignuća evropske kinematografije – nagrađene filmove i dokumentarne filmove, koji se bave pitanjima međuljudskih odnosa, kulturne kohabitacije, savremenih socio-ekonomskih pitanja, ličnog rasta i dilema… Svi oni pokazuju koliko smo svi snažno povezani sa svakodnevnim izazovima i kako nas kultura spaja. Koliko smo ujedinjeni u različitosti“, kaže ambasador Žiofre.

Očuvanje zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa, uključujući kinematografiju, kao i podrška i promocija umetničkih i kreativnih industrija u Evropi je među našim osnovnim misijama, poručio je ambasador Žiofre.

Film Neka bude svetlost u režiji Marka Škopa, je priča o četrdesetogodišnjem Milanu koji ima troje dece i radi na građevini u Nemačkoj kako bi prehranio porodicu u Slovačkoj. Tokom božićnih praznika, otkriva da je njegov najstariji sin Adam član paravojne omladinske grupe i da je umešan u nasilje i smrt kolege iz razreda.

U fokusu filma su porodični odnosi i odnosi sa zajednicom, a filmska priča predstavlja put kojim otkriva istinu o sebi, porodici, okruženju.

Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta poručio je da umetnost spaja ljude i da je odlična poruka to koliko glumci i reditelji iz Češke i Slovačke dobro sarađuju nakon što su zajedno bili u jednoj državi.

Zamenica ambasadora Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova rekla je kako film otvara važna i aktuelna pitanja, o kojima je važno razgovarati kako ne bi došlo do tragedija.

Potencijal kinematografije da prenese informacije o Evropi i njenoj kreativnosti prepoznao je veliki broj Delegacija EU širom sveta. Danas, više od 90 od 139 delegacija EU organizuje festivale evropskog filma, čime se na planetarnom nivou prenosi kultura EU, njene vrednosti i priča.

Evropska komisija je u novembru 2018. godine započela projekat podrške kreiranju i unapređenju kvaliteta evropskih filmskih festivala. Projektom upravlja konzorcijum koji su formirali Institut Gete, Francuski institut i Cineuropa, portal za promociju evropske kinematografije.

Neka od najboljih novijih ostvarenja evropske kinematografije beogradska publika moći će da pogleda do subote u EU info centru, u terminima od 18 i 20 časova. Više detalja o kartama i filmovima možete pronaći na vebsajtu i društvenim mrežama EU u Srbiji.

Programom „Kreativna Evropa”, EU podržava evropsku kinematografiju. Od 2014. godine kompanije i organizacije iz Srbije povukle su 3,6 miliona evra bespovratnih sredstava kroz različite pozive u okviru programa Kreativna Evropa, kroz potprogram MEDIA.

Od 2016, 43 organizacije iz Srbije realizovale su 153 projekta u okviru potprograma MEDIA; razvijena su 23 filma – jedan animirani projekat, devet dokumentarnih filmova, poput filma „Bez” (r. Luka Papić), kome je dodeljena Gran pri nagrada Beldoks festivala 2022. godine, i 13 igranih filmova, poput filma „Otac” (r. Srdan Golubović) i Nečista krv (r. Milutin Petrović); 12 projekata je bilo usmereno na podršku filmskim festivalima u Srbiji, podržan je razvoj 23 pojedinačna projekta sa 715 hiljada evra, tri grupna projekta sa 398 hiljada evra, podržana je jedna video-igrica sa 50 hiljada evra i jedan TV program sa 50 hiljada evra.