Do zaštite životne sredine i kulturnog nasleđa na dva točka.

Evropska nedelja mobilnosti je i ovo godine obeležena u Nišu sa idejom da se promovišu održiva sredstva prevoza u saobraćaju i da svi zajedno potražimo inovativna rešenja za očuvanje životne sredine.

Ljubitelji biciklizma svih generacija su u subotu odvezli biciklističku turu sa Trga kralja Milana do Osnovne škole „Njegoš“ i upoznali se sa osnovnim pravilima u biciklističkom saobraćaju.

„Naše ponašanje zadaje planeti velike zadatke i u izazovnim vremenima koje nam je pandemija donela još više smo svesniji kako se naša briga ili nebriga odražava na planetu na kojoj živimo. Ako nastavimo da koristimo resurse trenutnom stopom iskorišćenja, procena je da će nam trebati više od dve planete da nas održe. Evropska nedelja mobilnosti je evropska inicijativa i prilika za sve nas da pokažemo kako brinemo o zaštiti životne sredine. Ali nije dovoljno da to radimo jednom godišnje. Koristimo alternativne načine prevoza kad god je moguće, automobile zamenimo biciklom, trotinetom, rolerima ili gradskim prevozom“, poručila je Danijela Vučić iz EU info kutka.

Grad Niš, kao tradicionalni partner EU info kutku u obeležavanju Evrope nedelje mobilnosti, jedan je od 26 gradova i opština u Srbiji koji učestvuje u ovoj manifestaciji brojnim aktivnostima.

Nenad Mihajlović iz Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove Grada Niša kaže da gradska uprava radi na poboljšavanju bezbednosti pešaka i biciklista ali i na planiranu obnovu i obeležavanje biciklističkih staza.

Vladan Antić iz Udruženja biciklista Karavan tim se osvrnuo na važnost povezivanje biciklističkih staza i neophodnost izgradnje funkcionalne mreže biciklističkih staza sa dobrim pristupnim tačkama, koje će omogućiti da građani Niša mogu da se prevezu biciklom sa jedne tačke grada na drugi.

Dodatnu vrednost promociji zdravih stilova života predstavljalo je otvaranje vrata Narodnog muzeja, tačnije lokaliteta Ćele kule za sve učesnike biciklističke vožnje. Obilaskom i upoznavanjem sa istorijom ovog lokaliteta ukazalo se i na važnost očuvanja i negovanja bogatog kulturnog nasleđa Niša.

Tura je završena na poligonu Osnovne škole „Njegoš“ u Nišu, gde su najmlađi biciklisti imali priliku da nauče pravila u biciklističkom saobraćaju i osvoje nagrade.

Ove godine obeležava se jubilej, 20 godina Evropske nedelje mobilnosti, pod sloganom ,,Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.