DATUM I VREME: Petak, 12.11.2021. u 19:00 časova, 60 minuta
MESTO: Onlajn na www.facebook.com/GreenFest/  i www.facebook.com/eusrbija/
OPIS: U gradovima živi više od polovine svetskog stanovništva, i posebno su osetljivi na klimatske promene koje imaju velik uticaj na njihovo funkcionisanje, infrastrukturu, stanovanje, život i zdravlje ljudi. Gradovi značajno doprinose nastanku klimatskih promena, jer su urbane aktivnosti glavni izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte. Procene ukazuju na to da su gradovi odgovorni za 75 odsto globalne emisije CO₂, pri čemu transport i zgrade tome najviše doprinose.

U prilagođavanju na klimatske promene posebno je važno adekvatno urbanističko planiranje, i od suštinskog je značaja da gradovi postanu sastavni deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena, kroz dobro planiran razvoj i prilagođavanje na buduće izmenjene klimatske prilike. Beograd je jedan od svetskih gradova koji nema ekstremno veliki doprinos globalnoj emisiji gasova, ali jeste naš najveći grad i najveći izazov za praktičnu pripremu za adaptaciju na klimatske promene.

U okviru panel diskusije ćemo saznati kako da uvidi građana o klimatskim promenama utiču na aktuelne pravce razvoja grada, da li je saradnja različitih aktera i donosioca odluka – utopija ili nužnost pri budućim razmatranjima klimatskih promena u gradovima?

UČESNICI: Učesnici panela:

–        dr Vladimir Đurđević, vanredni profesor, Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu

–        dr Tanja Adnađević, koordinatorka, Projekat TeRRIFICA u Srbiji

–        dr Ivan Simić, docent, Arhitektonski fakultet, Katedra za urbanizam, Univerzitet u Beogradu

–        dr Iva Čukić, osnivačica Ministarstva prostora

Moderator:

–        Tomica Mišljenović, asistent, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

ORGANIZATOR Ova panel diskusija se realizuje u saradnji sa projektom TeRRIFICA.

Ovaj vebinar je podržan od strane Delegacije EU, i deo je serije vebinara na temu: „Akcija za klimu ODMAH“.

 

Međunarodni festival zelene kulture GREEN FEST je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske obrazovne, izložbene i aktivističke programe podstiče kulturu življenja u skladu sa “zelenim” vrednostima.

Dvanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ će biti održan od 08. novembra od 16 časova, do 15. novembra do 22 časa, u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “KLIMATSKA UZBUNA”. Ove godine, svi sadržaji će biti u potpunosti besplatni. U skladu sa pravima na prikazivanje, gledanje filmova je ograničeno na 1000 posetilaca po filmu, i moguće ih je gledati samo iz Srbije.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 34 filmova srednjeg i kratkog metra.

Više informacija o ovogodišnjem Festivalu se može naći na www.greenfest.rs. Kompletan ovogodišnji program možete preuzeti na ovde.