Osnovci iz Niša, učenici od 7 do 10 godina, bili su gosti EU info kutka. Povodom Svetskog dana voda, organizovana je radionica pod nazivom “Da nam reke budu čiste” na kojoj su učesnici mogli da saznaju koliko je važno čuvati čistu vodu i brinuti o zaštiti prirode.

Olivera Milošević iz ekološke organizacije „Zeleni ključ“ vodila je radionicu i najmlađim sugrađanima prenela važne informacije koje se tiču značaja vode, ali i govorila o tome koliko ljudski faktor utiče na zagađenje vode.

Pre početka radionice, učenici su obišli reku Nišavu, gde su mogli da se uvere kako izgleda zagađenje vode. Kroz razgovor u EU info kutku, mališani su imali priliku da čuju zanimljive činjenice o vodama, izvorima energije, kao i o štetnim otpadnim materijama.

U eksperimentu sa deterdžentima, učenici su mogli da vide kako oni nepovoljno utiču na zagađenost voda, biljni i životinjski svet. Veliki ekološki problem predstavljaju fosfati koji se dodaju deterdžentima da bi se promenila kiselost vode, njena tvrdoća i povećala efikasnost čišćenja. U  površinskim vodama, fosfati podstiču bujanje algi koje ugrožavaju opstanak flore i faune.

Radionica je organizovana sa namerom da se učenicima ukaže na to koliko je važno da brinemo o vodama kao izvoru života i da sačuvamo svoju životnu sredinu. Svetski dan voda se tradicionalno obeležava 22. marta.