Počevši od danas, korisnici mobilnih telefona na Zapadnom Balkanu plaćaće manje tokom putovanja po regionu. Ova odluka odnosi se i na građane Srbije.

Pozivi postaju i do osam puta jeftiniji, a troškovi za prenos podataka padaju prosečno sa 3 evra po MB na 0,20 evra po MB. Novi regionalni sporazum o roamingu prvi je korak ka uvođenju inicijative „Roam like at home“ u regionu, sa daljim smanjenjem troškova rominga od 1. januara 2020.

https://twitter.com/eu_near/status/1145670109253513218

„Regionalni sporazum o romingu važan je signal opipljive regionalne saradnje i integracije i zadovoljan sam što je Evropska komisija bila u mogućnosti da podrži ovaj proces sa ekspertizom stečenom iz našeg vlastitog iskustva u uvođenju niže cene razgovora. Pozdravljam političku posvećenost koju su pokazali svi u regionu u pregovaranju i sprovođenju ovog sporazuma na vreme. Ovaj sporazum ima glavni cilj koji je najbolji interes građana i biznisa na Zapadnom Balkanu,” kaže komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Sporazum su 4. aprila potpisali predstavnici vlada sa Zapadnog Balkana, tokom Digitalnog samita u Beogradu. To je važno dostignuće Digitalne agende za Zapadni Balkan, koju je Evropska komisija pokrenula u junu 2018. godine.

Pogledajte još: