Evropski savet za inovacije (EIC) će u narednih par godina izdvojiti budžet od preko 10 milijardi evra u inovativne tehnologije i time postati najveći investitor u toj oblasti. Ova sredstva namenjena su inovatorima koji se bave novim tehnologijama bilo gde da se nalaze u Evropi, uključujući i Srbiju, poruka je Prvog regionalnog info dana EIC, koji je održan u Beogradu.

Događaj  je bio  jedinstvena prilika za inovativne startapove i MSP iz Srbije i regiona da direktno od predstavnika Saveta, kao i stručnjaka Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EISMEA), dobiju važne informacije o izvorima finansiranja koji su im na raspolaganju i procesu apliciranja za sredstva EU, razmene iskustva sa uspešnim grantistima i nauče više o tehnici predstavljanja ideja.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke smatra da niko više ne sumnja da je inovacija u srcu kreativne kompeticije, kreiranja poslova i imanja potrebnog znanja za izlazak u susret izazovima našeg vremena u području digitalne transformacije.

„Zbog toga je ova tema visoko na agendi EU u smislu finansiranja“, rekao je Klauke. Podržali smo inovacione fondove od samog početka, pre više od 10 godina sa 47 miliona evra, i sa preko 1.000 projekata, dodao je Klauke.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milun Trivunac kaže da je istraživanje PKS pokazalo da kompanije koje koriste inovacije, svakodnevno investiraju u nove tehnologije i koriste kreativnost zaposlenih, postižu mnogo bolje rezultate, višu produktivnost i veći rast.

„Kada smo danas diskutovali o potencijalima koje EIC daje istraživačima, inovatorima i manjim kompanijama, mi smo pričali o pripremi Srbije da postane punopravni član EU“, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ministarka je zahvalila savetniku Trivuncu i istakla da su svi iz PKS ne samo jake pristalice, već i partneri u evropskim integracijama Srbije.

Keit Sekvira, direktor EIC Odbora, očekuje da će biti mnogo kompanija i mnogo inovatora iz Srbije koji će se prijaviti na program Saveta Akcelerator. To je jedan od instrumenta, namenjen razvoju i unapređenju revolucionarnih inovacija, koje imaju potencijal da stvore nova tržišta ili da dovedu do promena na postojećim.

Pomoćnik ministra za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Vladimir Radovanović predočio je da više od 42.000 ljudi radi u sektoru tehnologija u Srbiji. „Svake godine diplomira vise od 3.000 inženjera. Imamo 44 specijalizovana IT kursa u srednjim školama i programiranje je obavezan predmet za sve učenike koji imaju više od 11 godina. Takođe, imamo i programe veštačke inteligencije u našem višem obrazovnom sistemu“, navodi Radovanović.

Podrška Evropske unije inovacijama i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2014. do danas. Sredstva namenjena ovom sektoru koriste se za podsticanje kvaliteta nauke, inovacija i povezivanja sa evropskim i međunarodnim naučnicima i preduzetnicima, čime se povećava konkurentnost srpske ekonomije. Od 2014. Srbija je korisnik i Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Horizon Europe.

EU podstiče razvoj nauke i inovacija kako bi stvorila tehnološke preduslove za razvoj konkurentnosti i privrede širom Evrope. Građanima Srbije, EU je omogućila korišćenje zajedničkog istraživačkog prostora i usavršavanje u zemljama EU, čime su srpski naučnici postali vidljiviji evropskoj i svetskoj naučnoj zajednici.  

Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator za razvoj Srbije od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije.

Foto: Tanjug