Kada govorimo o IPARD II programu, njegova realizacija  nije bila na zadovoljavajućem nivou u odnosu na zemlje u okruženju, zaključak je stručnog skupa „ Retrospektiva IPARD-a II – najava IPARD  III programa uz primere dobre prakse“ održanog u Privrednoj komori Vojvodine.

„Važno je da svi zainteresovani korisnici ovih programa čuju sve potrebne informacije oko raspisivanja novih konkursa u narednih pet godina, kada će sredstva EU u iznosu od 288 miliona dinara biti na raspolaganju našoj poljoprivredi“, istakao je Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine.

Koliki je značaj agrara za Republiku Srbiju govori činjenica da je u ukupnom izvozu agrarni izvoz je 18 %. Za prvih devet meseci ove godine beleži se spoljnotrgovinska razmena od 5.7 milijardi evra, a izvoz je 3.6 milijardi, što je za 16 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Petković.

Prisustvo Iparda u Srbiji veoma značajno jer je to način da se naša poljoprivreda osavremeni i u tehničkom delu približi EU. Investicioni kapacitet u Republici Srbiji se na ovaj način podiže, a upravo IPARD III  biće okrenut srednjim i većim poljoprivrednim gazdinstvima, što je šansa za njihov razvoj i konkurentnost.

Posle pet godina sprovođenja IPARD mera u Republici Srbiji ona je namenjena  ruralnom razvoju. U odnosu na IPARD II, IPARD III će uključiti mere gde će korisnici biti i lokalne samouprave. Za ovaj program pripreme traju od 2020. godine, a prvi pozivi biće upućeni do kraja prvog kvartala naredne godine najavljeno je na stručnom skupu.