Prvi poziv za prikupljanje predloga Interreg IPA CBC projekata prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, otvoren je u maju i predstavlja priliku za nastavak saradnje i jačanje ekonomija obe države

U fokusu ovog poziva su standardni projekti i oni manjeg obima, koji se bave istraživanjem i inovacijama, obnovljivom energijom, adaptacijom na klimatske promene, zdravstvenom i socijalnom zaštitom, turizmom i kulturom.

Projekti će se sprovoditi u četiri županije u Hrvatskoj – Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i pet okruga u Srbiji – Severnobačkom, Zapadnobačkom, Južnobačkom, te u Sremu i Mačvi.

U prvom pozivu EU sufinansira do 20 do 85 odsto od ukupnog iznosa prihvatljivih rashoda, a svaki partner mora osigurati najmanje 15% sufinansiranja.

Prijave se podnose preko Zajedničkog elektronskog sistema za praćenje (JEMS).

Prvi poziv obuhvata sva četiri programska prioriteta i pet specifičnih ciljeva, a dokumenta sa detaljnim opisom ciljeva i pravila Poziva možete pronaći OVDE.

Za sve zainteresovane podnosioce prijava, koji žele da dobiju detaljne informacije i praktične savete za pripremu i podnošenje prijava, biće organizovane i informativne radionice, raspored možete pogledati ovde. Učešće je ograničeno na tri osobe iz iste institucije, a dnevni red informativnih radionica možete preuzeti OVDE.

U fokusu programskog perioda 2021-2027pretežno su projekti koji se bave klimatskim promenama, očuvanjem životne sredine i uopšte prelaskom na klimatski neutralnu ekonomiju, kako bi doprineli zajedničkim ciljevima postavljenih Evropskim zelenim planom, a koje ističe Program Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine.

Program je nastavak uspešne saradnje dveju zemalja i ima za cilj održivi razvoj kroz pametne, zelene i društveno-inovativne projekte. U direktnoj je vezi sa Strategijom EU za Dunavski region (EUSDR) i Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Projekti prekogranične saradnje važan su deo pretpristupnih pregovora Srbije za ulazak u EU, kao i saradnje Srbije sa susednim zemaljama u rešavanju različitih izazova sa kojima se suočavaju.

Zajedničkim snagama susedi su se branili od poplava, obnavljali infrastrukturu, ekosisteme, jačali poljoprivredu, turizam, zdravstvo i kulturu. Programom prekogranične saradnje iz IPA II bilo je obuhvaćeno čak 42 projekta, od Šapca do Subotice.

Mnogo je primera kako su IPA CBC projekti doprineli kvalitetnijem životu stanovništva. Obnova vlažnih staništa u srednjem Podunavlju samo je jedan od uspešnih projekata koji svedoči o tomekako prekogranične države mogu da sarađuju u oblasti unapređenja životne sredine i ekosistema.Greenergy – Ozelenjavanje gradova praktično je približio kako fukcionišu obnovljivi izvori energije. Iskustvo i mlada energija su spojeni za vreme trajanja projekta Inclusive Community – Inkluzivna zajednica. Kroz projekat S.O.S. Sececijska turistička tura Osijek – Subotica, sačuvao se i obnovio značajan deo arhitekture iz ovog perioda. Kroz saradnju dve zemlje na projektu XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo, u Srbiji i Hrvatskoj štampani su tokom pandemije viziri za zdravstvene radnike.