Pod sloganom Evropa otvoreno, Informacioni centar EU (EU info centar) obeležiće raznovrsnim događajima Dan Evrope, 9. maj, kako bi se i na taj način istakao diverzitet kontinenta koji ove godine slavi 65 godina od početka ujedinjavanja u okvirima Evropske unije.

Program obeležavanja odvijaće se u EU info centru (hol Doma omladine Beograda), ali i na otvorenom – ispred ulaza u DOB, od 10 do 15 časova.

U 10:00 počinje program ispred Doma omladine i traje do 15:00:

– Na popularnom zidiću Doma omladine, odnosno Platou Milana Mladenovića, biće održan džez koncert;

– Performans Beogradski pantomimičari predstavljaju pojmove EU /zanimljivu evropsku geografiju.

U samom EU info centru, u holu Doma omladine, u isto vreme biće organizovane sledeće aktivnosti:

– EU kviz na „tačskrinu“ za decu i omladinu, uz lepe prigodne nagrade;

– Škola pantomime za decu oštećenog sluha iz osnovne škole u Zemuna,  kao i za osnovnu i Srednju školu za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“ iz Beograda;

– Drugi deo Performansa Beogradski pantomimičari predstavljaju pojmove EU / zanimljivu evropsku geografiju.

S početkom u 11 sati, u Tribonskoj Sali, na I spratu Doma omladine, biće održano predstavljanje programa EU za mlade koje će održati kancelarija Tempus/Erazmus plus:

– Predstavljanje programa Erasmus plus / Mogućnosti školovanja i stipendiranja u zemljama clanica Evropske unije.

U saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, EU info centar organizuje debatu „Mitovi i predrasude – Evropska unija i Srbija koja će početi u 12:00 u Tribinskoj sali. Na debati će govoriti zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji, gospodin Oskar Benedikt. Na debati će biti uručena prva nagrada pobedniku takmičenja u pisanju eseja na temu „Evropska unija i Srbija: otvoreno poglavlje“ koje je raspisala Delegacija EU u saradnji sa EU info centrom.

 


O Danu Evrope

Danom Evrope, 9. maja, obeležava se objavljivanje deklaracije ministra spoljnih poslova Francuske, Robera Šumana, od 9. maja 1950. godine koji se smatra prvim zvaničnim korakom u osnivanju današnje EU. Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave zajedničku organizaciju kako bi upravljali svojim industrijama uglja i čelika i zauvek sprečili novi rat u Evropi; predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice savremene EU.