Predstavnici Vlade Republike Srbije, Evropske unije, Švajcarske i Austrije prisustvovali su potpisivanju sporazuma o finansiranju važnih projekata za proizvodnju i distribuciju toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, kao i unapređenje energetske efikasnosti kroz direktnu podršku Ministarstvu rudarstva i energetike.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je zajam Republici Srbiji u iznosu do 30 miliona evra za finansiranje investicija u proizvodnju toplotne energije iz obnovljivih izvora u jednom broju toplana u Srbiji, kao i pratećih mera energetske efikasnosti, uključujući rekonstrukciju podstanica i postojeće mreže daljinskog grejanja. Projekat će biti podržan donatorskim sredstvima u iznosu do 12 miliona evra, obezbeđenih preko Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), Evropske unije u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) i Vlade Austrije kroz Program obnovljivih izvora energije u oblasti Zapadnog Balkana (ReDEWeB).

„Uklanjanje zavisnosti od fosilnih goriva i energetska bezbednost su važna pitanja u trenutnoj klimi, kako u pogledu zaštite životne sredine tako i geopolitike. Regionalni program energetske efikasnosti je jedan od alata koje Evropska unija ima da pomogne regionu da postigne ove ciljeve. Ciljevi REEP-a su podrška korisnicima Zapadnog Balkana da postignu svoje ciljeve održive energije, pomoć u stvaranju održivog tržišta za energetsku efikasnost u regionu, promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti i stimulisanje ulaganja u energetsku efikasnost. Danas potpisana inicijativa ispunjava sve okvire i ponosni smo što je podržavamo”, navodi šefica operacija I Delegacije EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez.

Trenutno se sistemi daljinskog grejanja u Srbiji u velikoj meri oslanjaju na fosilna goriva i izrazito su energetski neefikasni, što ovaj projekat, kao prvi takve vrste u Jugoistočnoj Evropi, ima za cilj da promeni. S obzirom na to da Srbija uvozi do 90 odsto zaliha prirodnog gasa, povećano korišćenje obnovljive i otpadne toplote u sistemima daljinskog grejanja značajno će smanjiti zavisnost zemlje od uvoznih naftnih derivata i prirodnog gasa za potrebe grejanja i hlađenja. Očekuje se da će projekat  doprineti dekarboniziciji sistema daljinskog grejanja kroz proizvodnju 115 GWh toplotne energije godišnje, nastale iz obnovljivih izvora  i otpadne toplote,  smanjenju emisije ugljenika za približno 14.600 tona CO2 godišnje i značajnim uštedama u vodi i energiji.

“Današnjim potpisivanjem zaokružili smo kompletno finansiranje za ovaj projekat, vredan 40,5 miliona evra sa ukupno 10,5 miliona evra vrednosti bespovratnih sredstava na čemu se zahvaljujem našim evropskim partnerima. Građani Bečeja, Bogatića, Kragujevca, Kraljeva, Kruševaca, Novog Pazara, Niša, Pančeva, Paraćina i Vršca će dobiti čistiji i moderniji sistem daljinskog grejanja”, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

„Potpisivanje ovog ugovora je za Republiku Srbiju izuzetno važno jer na taj način doprinosimo zdravijoj životnoj sredini kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji toplotne energije i povećanje energetske efikasnosti. U narednom periodu nastavljamo da ulažemo u sektor energetike,  a čime osiguravamo sigurnost snabdevanja i pratimo ubrzani razvoj naše privrede“, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Projekat će obezbediti ulaganja u toplane i sisteme daljinskog grejanja integrišući najsavremenije solarno-termalne, toplotne pumpe, gradsku i industrijsku otpadnu toplotu i geotermalne tehnologije u njihove postojeće sisteme.

Potpisan je i  sporazum o donaciji sa Ministarstvom rudarstva i energetike namenjen pružanju tehničke pomoći Upravi za finansiranje i unapređenje energetske efikasnosti Srbije u okviru projekta koji finansira EU.

Sredstvima sporazuma biće podržana prva faza šire inicijative tehničke saradnje koja je namenjena unapređenju kapaciteta Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti da implementira projekte energetske efikasnosti finansirane iz budžeta Republike Srbije. Pored navedenog, cilj tehničke saradnje će biti pomoć Upravi u razvoju i implementaciji mehanizama podrške investicijama u unapređenje energetske efikasnosti, sa posebnim fokusom na energetsku sanaciju zgrada.

„Veoma mi je drago što smo potpisali ovaj sporazum koji ima za cilj podršku dekarbonizaciji Srbije kroz jačanje institucionalnih kapaciteta za ulaganja u energetsku efikasnost i promovisanje efikasnog korišćenja energije. Efikasnije korišćenje energije nije ključno samo za smanjenje emisije gasova staklene bašte i troškova energije, već takođe igra značajnu ulogu u jačanju kvaliteta javne infrastrukture i usluga. Ovaj projekat i njegova implementacija pokazuju posvećenost Srbije održivom razvoju, doprinoseći ekonomskoj otpornosti i dugoročnom prosperitetu. Jačanje kapaciteta Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti će omogućiti lakši pristup fondovima EU, kao i razvoj, implementaciju i promociju mehanizama podrške investicijama u oblasti energetske efikasnosti, sa posebnim fokusom na energetsku sanaciji zgrada“, navodi predsednica EBRD Odil Reno-Baso.

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

 

Pročitajte još:

Veća nuklearna bezbednost uz podršku EU

Svaki dan je dan energije

Energija vetra iz Kostolca

EU i Srbija u sektoru energetike