Međunarodna Konferencija o ljudskim pravima otvorena je u Beogradu u okviru EuroPride-a 2022.

“Ljudska prava se osvajaju i nikad ne smemo od toga da odustanemo. Bez obzira na prepreke sa kojima se u toj borbi suočavamo, povlačenje pred nasiljem i pretnjama nikada ne sme biit opcija. Sve što se prethodnih dana događaja u vezi sa EuroPride-om je samo još jedan od pokazaztelja zbog čega je ovaj događaj Beogradu i Srbiji bio neophodan”, poručio je koordinator EuroPride-a Goran Miletić na otvaranju koneferencije.

Skupu je, pored predstavnika međnarodne zajednice i zamenice belgijskog premijera, prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

“Naučili smo da hodamo u koži drugih ljudi i pokušali da razumemo jedni druge, ali smo naučili i šta je važno za našu zemlju. Ne mogu da prihvatim stavove koji stvaraju granice među nama, kao pojedincima, samo zbog naše seksualne orjentacije“, poručila je predsednica Vlade Srbije.

Na otvaranju Međunarodne konferencije o ljudskim pravima obratio se i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre koji je poručio da je cilj EuroPride-a univerzalno prepoznavanje ljudskih prava: slobode govora, slobode okupljanja, borbe protiv diskriminacije LGBTI+ zajednice.

Dodao je i da je EuroPride nezamisliv bez šetnje.

„Teško je zamisliti EuroPride bez šetnje. Izražavam nadu da će se naći rešenja da šetnja bude organizovana mirno, sigurno i bezbedno“, poručio je ambasador EU u Srbiji i naveo da je to važno za demokratiju i vladavinu prava.

Integralno obraćanje Ambasadora Žiofrea možete pročitati ovde.

Pored Žiofrea, u Prajd hausu, koji se tokom Nedelje ponosa nalazi u Domu omladine, bili su i ambasadori Švedske, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Kanade, kao i predstavnica holandske amabsade.

Video porukom prisutnima u sali obratili su se direktor Evropske agencije za osnovna prava i švedska ministraka spoljnih poslova.