Pirot je od danas među gradovima koji su dobili kontejnere za testiranje na COVID-19.

Ovi kontejneri, od kojih je svaki opremljen krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, kao i opremom za uklanjanje medicinskog i infektivnog otpada i kantom za otpatke, važan su segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije.

Ovo je jedan od 100 kontejnera koji su nabaljeni sredstvima Evropske unije, uz pomoć kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Postavljen je ispred Zavoda za javno zdravlje u Pirotu.

Photo: Marija Penčić

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Elizabeta Aleksić rekla je za agencijju Beta da se očekuje velika korist od tog kontejnera jer će u njemu moći da se obavi trijaža i testiranje svih osoba koje podležu testiranju na koronavirus, kao i što se on nalazi van zdravstvene ustanove.

„Ta COVID ambulanta je kompletno opremljena za testiranje svih potencijalno zaraženih osoba zaposlenih u zdravstvu, MUP-u, Vojsci Srbije i obrazovanju“, rekla je Aleksić.

Nabavka i montaža kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila ove godine potpisali šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin. Ova donacija takođe je namenjena za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme.

Paket pomoći Evropske unije Srbiji u borbi protiv pandemije COVID-19 vredan je 93 miliona evra, od čega je 15 predviđeno za hitne medicinske potrebe. VIše detalja na https://www.euzatebe.rs/covid