U Omladinskom centru OPENS održan je NVO Hub, koji je okupio predstavnike organizacija civilnog društva iz Novog Sada i Vojvodine. Organizatori, EU info point Novi Sad i Omladinski savez udruženja „OPENS“, istakli su da je cilj događaja bio jačanje saradnje među organizacijama, prezentacija njihovog rada i pružanje informacija o mogućnostima koje nude zajednici.

Događaj je počeo paralelnim edukativnim sesijama. Predstavnici organizacija civilnog društva prisustvovali su prezentaciji EU resurs centra, gde su saznali više o podršci i prilikama koje Evropska unija nudi.

Darija Stjepić iz Novosadske novinarske škole, koja je regionalni resurs centar za Vojvodinu, kazala je da ova donacija može obezbediti sredstva za analize i istraživanja, koja kasnije mogu biti polazna tačka za veće projekte. Pored toga ona ističe i jačanje internih kapaciteta i promocije, te navodi primere iz dosadašnje prakse, gdje su pojedine organizacije ova sredstva iskoristile za kreiranje sajtova u cilju jačanja prepoznatljivosti i komunikacionih aktivnosti.

Istovremeno, mladi su učestvovali u radionici pod nazivom „Veliki odmor u Centru“, gde su diskutovali o aktuelnim temama u zajednici i delili svoje ideje za unapređenje lokalne sredine.

Nakon sesija započeo je sajam organizacija civilnog društva. Brojne organizacije predstavile su svoje programe i aktivnosti na interaktivan način, pružajući posetiocima mogućnost da se bliže upoznaju sa njihovim radom.

Nastup benda Klo Klo, koji je pratio sajam, doprineo je stvaranju dinamične i prijatne atmosfere.

Podrška Evropske unije

Tokom događaja, naglašena je značajna uloga Evropske unije u podršci organizacijama civilnog društva u regionu. Evropska unija, kroz inicijative kao što su Civil Society and Media Facility i European Endowment for Democracy, pruža značajnu finansijsku i logističku podršku, omogućavajući organizacijama da nastave svoj rad i doprinesu unapređenju zajednice.

Jelena Anđelovski iz EU Info Pointa Novi Sad, izjavila je:

„Veoma smo zadovoljni uspehom današnjeg događaja. NVO Hub je pružio izvanrednu priliku za umrežavanje, razmenu iskustava i promociju rada organizacija civilnog društva. Drago nam je što smo videli veliki broj mladih zainteresovanih za aktivno učešće u svojoj zajednici.“

NVO Hub pokazao je važnost umrežavanja i zajedničkog rada organizacija civilnog društva. Okupljeni učesnici i posetioci izrazili su zadovoljstvo zbog mogućnosti da se informišu, povežu i podrže rad ovih organizacija, što doprinosi jačanju civilnog sektora i unapređenju zajednice u Novom Sadu i Vojvodini.