Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da je ta institucija sa partnerima opredelila 85 miliona evra za šest zemalja Zapadnog Balkana za unapređenje energetske efikasnosti stambenog sektora, kao deo programa finansiranja zelene ekonomije u Srbiji.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je na predstavljanju programa EBRD za finansiranje zelene ekonomije da su brojni razlozi zašto treba ulagati u zelenu ekonomiju, dok energetska efikasnost donosi i uštede za domaćinstva.

Prema rečima šefice Odeljenja za energetsku efikasnost i infrastrukturu u Sekretarijatu Energetske zajednice Violete Kogalničeanu, iskustva pokazuju da domaćinstva kroz energetsku efikasnost godišnje mogu da uštede od 300 do 400 evra, a nekad i više.

Fonet

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je naveo primer ranijih projekata ministarstva, takođe sa partnerskim organizacijama iz EBRD i KFV, za energetsku efikasnost u javnim zgradama gde su ostvarene uštede od 40 odsto.

„Oko 35 odsto potrošnje ukupne energije u Srbiji je u domaćinstvima. Najveća mogućnost da se uštede čine su upravo tu, uzimajući u obzir sve podatke kojima raspolažemo, a to je da naša domaćinstva nekoliko puta u proseku više troše energije od istih domaćinstava u Evropi“, rekao je Antić.