Dostignuća žena u nauci su često na izuzetno visokom nivou i globalno priznata, a društvo treba to uvek da prepozna i da se na svaki mogući način pruži sistemska podrška uključivanju još većeg broja žena i devojaka u naučno-istraživački rad. Ovo su, između ostalog, neki od zaključaka sa panel diskusije, koja je povodom Međunarodnog dana žena i devojaka i nauci, održana 11. februara u niškom EU info kutku.

Među panelistkinjama našle su se uspešne žene u nauci, iz akademskog i poslovnog sektora, a cilj događaja bio je da se ukaže na važna dostignuća žena u nauci, promovišu nagrade i priznanja koje su žene dobile i podstaknu devojke i žene da hrabro, slobodno iskorače u svet nauke koji im pripada jednako kao i muškarcima.

O mogućnostima i izazovima sa kojima se žene susreću na putu razvoja profesionalne karijere i usavršavanja na polju nauke, na panelu u Nišu diskutovale su: Tijana Ljubisavljević iz kompanije SmartFireBlock iz Kragujevca, dr Aleksandra Pavlović, prodekanica za nauku i naučno-istraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i koordinatorka projekta Evropska noć istraživača; dr Dragana Cvetković Ilić, redovni profesor Departmana za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i Emilija Stojanović, dobitnica nagrade „Žene u nauci“ 2019.

Kako navodi prof. dr Aleksandra Pavlović, žene jesu prisutne u nauci i postoji trend povećanja broja žena u različitim naučnim disciplinama, ali je to spor proces i potrebno je raditi na konstantnoj podršci.

„Žene bi trebalo da budu još vidljivije i da bude vidljiviji njihov rad i tu je jako bitna podrška medija koji bi pratili ono što mi žene danas radimo, čime se bavimo i koliki je naš doprinos nauci“ dodaje prof. dr Aleksandra Pavlović.

Kao koordinatorka „Evropske noći istraživača“ prof. dr Aleksandra Pavlović ističe da su takvi događaji dobar način da se deca već u ranom uzrastu zainteresuju za nauku i da se različite naučne oblasti približe ljudima kojima nije previše bliska.

Dobitnica priznanja „Žene u nauci“ 2019. i dupla doktorandkinja Emilija Stojanović ističe da je uvek važna odlučnost i da se uz dobru organizaciju i naporan rad uvek mogu ostvariti ozbiljni rezultati.

„Mislim da je veoma važno da se potenciraju ovakve aktivnosti, kao što je Međunarodni dan žena i devojaka u nauci, jer na taj način podstičemo mlade istraživače, odnosno u ovom slučaju žene, da nastave da se bave naučno-istraživačkim radom i to je definitivno put kojim treba da idu ukoliko žele rodnu ravnopravnost u ovoj oblasti“ poručuje Emilija Stojanović.

Po rečima, prof. dr Dragana Cvetković Ilić, koja od 1. marta postaje članica Boarda Directora ILAS-a (International Linear Algebra Society), najvećeg svetskog udruženja za Linearnu Algebru sa sedištem u Americi, svako ko ulaže u svoju karijeru i radi časno i pošteno, neizostavno će doći do uspeha.

Kada je reč o (ne)ravnopravnosti između polova, dr Cvetković Ilić ukazuje da tokom ranije faze školovanja uglavnom ne postoje velike razlike jer deca rade zajedno i svi su jednaki, ali velika razlika često nastaje kada dođu važne životne odluke i tada se devojke i žene suočavaju sa većim problemima i izazovima.

Tijana Ljubisavljević, iz kompanije SmartFireBlock, čija je inovacija dobila podršku Fonda za inovacionu delatnost i finansirana sredstvima Evropske unije, poručuje da je u svemu važan tim i ohrabruje žene i generalno ljude u Srbiji da ne odustaju i da se uvek bore za svoje ideje.

Simbolično, na Međunarodni dan žena i devojaka u nauci, zvanično je otvoren otvoren poziv za podnošenje predloga za dobitnice Nagrade EU za 2020. godinu za žene inovatorke. Konkurs je otvoren do 21. aprila za žene iz zemalja EU, ali i iz zemalja koje učestvuju u programu Horizon 2020, među kojima je i Srbija. Ova nagrada prepoznaje ulogu žena u inovacijama i odaje počast izvanrednim dostignućima preduzetnica koje vode inovativne kompanije. Nagrada nastoji da podigne svest o potrebi za većim brojem preduzetnica i stvori snažne uzore za žene i devojke.

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci i panel diskusije koju smo organizovali poruku nam je poslala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

„Ravnopravnost u nauci podrazumeva veće učеšćе žеnа u dоnоšеnju оdlukа, uјеdnаčеniјi оdnоs оbа pоlа u nаučnim istrаživаčkim timоvimа i uklјučivаnjе rоdnоg аspеktа u nаučnа istrаživаnjа, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i podsetila: Reč „nauka“ je ženskog roda. Ali, da li su se žene izborile za svoje mesto u nauci?“ postavlja pitanje poverenica.

Kako dodaje, u Srbiji i dalje muškarci čine većinu diplomiranih studenata tehnike, inženjerstva, matematike i informatike, dok se žene opredeljuju za humanističke i društvene nauke. Zato treba da uverimo mlade žene da razmišljaju u pravcu studiranja ovih fakulteta, ali i da ih ohrabrimo da nastave da se bave naukom, zaključuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ideja za uvođenje Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci potekla je od Ujedinjenih nacija, a rezolucija o obeležavanju ovog dana usvojena je 2015. godine. Rodna ravnopravnost je jedna od važnijih vrednosti UN i ova organizacija pruža značajnu podršku ženama u nauci.