“Evropska unija  obezbeđuje značajna finansijska sredstva poljoprivrednicima u Srbiji, uglavnom kroz naš program Instrumenta za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju (IPARD), rekla je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva na pres konferenciji koja najavljuje 91. međunarodni poljoprivredni sajam.

Međunarodni poljoprivredni sajam će za sve posetioce kapije otvoriti u subotu 18. maja, a trajaće do četvrtka 23. maja. Izlagači su na prostoru Novosadskog sajma već nekoliko dana i završavaju poslednje pripreme. Detalji o devedeset prvom izdanju najvećeg agro-biznis događaja u ovom delu Evrope najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare.

Zamenica šefa Delegacije EU Halačeva istakla je i neke od glavnih primera podrške koju je EU pružila domaćim poljoprivrednicima kroz IPARD.

“Do danas je objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a, i rezultat toga je više od 1400 potpisanih ugovora i izvršenih plaćanja srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane; EU sada pokreće treću fazu IPARD programa koja uz  komplementarno privatno sufinansiranje može da donese do 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji. Pored toga, zajednička poljoprivredna politika EU nudi stabilnu i predvidivu budućnost za srpske poljoprivrednike, kao i okvir podrške”, dodala je Halačeva.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Katanić rekao je da je upravo ova manifestacija jedan od najznačajnijih sajmova u regionu.

“Mesto je na kojem se okupljaju ozbiljni poljoprivrednici sa idejom da razmene iskustvo, nabave određenu opremu i mehanizaciju i steknu neka nova znanja i prakse. Kroz niz predavanja, okruglih stolova i edukacija koje organizujemo i u Kongresnom centru „Master“ biće još mnogo interesantnih tema.  Verujemo da će najatraktivnija biti Nacionalna izložba stoke u kojoj smo godinama Pokrovitelj i zadovoljstvo mi je da čujem su svi kapaciteti popunjeni i da će Nacionalna izložba stoke imati šta da pokaže. Tu je i Izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskog piva i verujem da će i ova izložba biti veoma interesantna za posetioce”, dodao je Katanić.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić ukazao je na to da je ovogodišnji Sajam ove godine puno bolji nego što je bio prošle godine.

“Partner priredbe je Evropska unija. Fokus ovogodišnjeg Sajma biće promocija održive poljoprivrede, a u šest dana, u okviru programa na EU paviljonu biće priređeno više od 40 događaja. Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma biće izložen veliki broj najsavremenijih poljoprivrednih mašina, a uz standardne i poznate modele biće i mnogo novina – govorimo o premijerama koje posle Sajma u Hanoveru stižu pravo na Poljoprivredni sajam. Uz taj u pripremi su i svi ostali dobro poznati segmenti i prateći programi, kako na Manježu tako i u ostalim delovima Sajma. Uz mnogobrojne stručne i poslovne događaje i skupove, prilike za edukaciju, ali i zabavu, preostaje samo da vas sve pozovemo da dođete, dodao je Nikola Lovrić.

Poljoprivredni sajam će Svečano biti otvoren u subotu, 18. maja, u 11 časova. Radno vreme za posetioce svakog dana je od 9 do 19 časova. Sve informacije o cenama ulaznica, Poklon igri, programu aktivnosti, ocenjivanju kvaliteta, pratećim događajima i drugie pojedinosti mogu se pronaći na sajtu Novosadskog sajma, a o programu na EU paviljonu putem ovog linka.

Podsećamo, u tržnom centru Promenada moguće je posetiti i izložbu koju smo organizovali u čast najuspešnijih partnera i projekata Evropske unije, u domenu poljoprivrede.