Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, dolazi sutra u Beograd. Tokom boravka posetiće Naučno-tehnološki park u Beogradu sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić i prisustvovaće potpisivanju zajedničkog projekta koji finansiraju Evropska unija (donacija od 41,5 miliona evra) i Svetska banka (zajam od 43 miliona evra), kao podrška istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji.

Predsednik Šarl Mišel će potom imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega će uslediti zajednička konferencija za štampu.

Mediji mogu da se registruju za praćenje posete Naučno-tehnološkom parku i zajedničke konferencije za štampu u Predsedništvu Srbije službi za saradnju sa medijima Predsedništva, na adresu mediji@predsednik.rs najkasnije sutra do 10.00 časova.

Posle posete Beogradu, predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, otputovaće u Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Uoči posete Zapadnom Balkanu predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, održao je govor 18. maja pred Evropskim ekonomsko-socijalnim komitetom u kom se osvrnuo na evropsku perspektivu regiona Zapadnog Balkana. Naveo je da proces proširenja treba da bude efikasniji i življi i da stvori novi zamah koje će podstaći reforme.

‘’Rešenje bi moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja. Više za više. Na primer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i ima savetodavni glas u radu Saveta ministara zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije. Primera radi, u određenim oblastima unutrašnjeg tržišta, roming zoni EU ili zajedničkom energetskom tržištu. A kada zemlja dostigne određena merila, takođe bi imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima’’, izjavio je predsednik Mišel. “Mehanizmi reverzibilnosti bi takođe trebalo da se integrišu u proces. […] Na primer, ako zemlja nazaduje u pogledu vladavine prava, određene beneficije integracije bi bile povučene”, dodao je predsednik Mišel.

Celu izjavu možete pronaći ovde.