Prvi poziv za predloge u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije predstavljen je na svečanosti koja je održana u Leskovcu. Pozivom će biti obuhvaćeni projekti vredni 1.2 miliona evra, većinski obezbeđenih iz pretpristupnih fondova, a učesnici su pozvali zainteresovane da počnu da pripremaju predloge.

Projekti moraju biti dobro dizajnirani, relevantni, održivi i moraju imati uticaj na prekograničnoj dimenziji, poručuje šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

„Nadam se da će vam današnja informativna sesija biti korisna, da ćete steći nove prijatelje i stvoriti nove mogućnosti, za koje su potrebne dobre ideje. Nadam se i siguran sam da će takve ideje doći od vas koji ste prisutni ovde i od učesnika iz Severne Makedonije“, kaže ambasador.

Ciirajući slogan programa „Dobri prijatelji – nove mogućnosti“, ambasador Fabrici navodi i da je čuvanje dobrosusedskih odnosa jedan od principa Evropske unije, i dodaje da takva prijteljstva otvaraju nove prilike.

„Sredstva su usmerena na to da otključaju poslovne potencijale koji postoje u ovom regionu u različitim oblastima, poput turizma, zaštite okoline i infrastrukture. Takođe, cilje je da se naprave mehanizmi po kojima će moći da radi nacionalne i lokalne vlasti obe države“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da program prekogranične saradnje pruža šansu lokalnim samoupravama i nevladinom organizacijama iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga da se povežu sa partnerima iz Skopske oblasti.

„Imamo zajedničke evropske aspiracije. Mi smo zemlja kandidat, označeni smo kao prednjačeća zemlja, otvaramo poglavlja, koristimo fondove već dugo, dok Severna Makedonija čeka na otvaranje pregovora. Republika Srbija apsolutno podržava svakoga ko u najboljem interesu svojih građana želi evropski put“, navodi ministarka.

I ministar za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Goran Milevski ohrabruje sve one koji mogu da podnesu predloge do 27. septembra. Iskoristite priliu da izgradimo nešto što će biti u interesu obe države, poručuje Milevski.

Program podržava prekograničnu saradnju sa ciljem promovisanja dobrosusedskih odnosa, društveno-ekonomskog razvoja i podsticanja evropske integracije.