Povodom Međunarodnog dana volontera, 5. decembra, EU info kutak iz Niša i Volonterski servis Srbije – Mladi istraživači Srbije organizuju Info sesiju za sve mlade koji su zainteresovani da u 2023. godini učine nešto drugačije za sebe, učestvuju na međunarodnom volonterskom kampu u inostranstvu ili provedu do godinu dana volontirajući u inostranstvu preko programa Evropska inicijativa za solidarnost (European Solidarity Corps).

Info sesija “Prilike za volontiranje u inostranstvu” održaće se u četvrtak, 08. decembra 2022. godine od 13h u prostorijama EU info kutka Niš (Vožda Karađorđa 5).

Godišnje se u svetu organizuje preko 2000 međunarodnih volonterskih radnih kampova. Organizuju ih nacionalni volonterski servisi u saradnji sa lokalnim domaćinima kampova: nevladinim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama, opštinama, privatnim preduzetnicima ili grupama građana zainteresovanim da učine nešto pozitivno za svoju sredinu. Učesnici info sesije će imati priliku da saznaju šta su volonterski kampovi, koliko mogu trajati, gde se sve organizuju, na koji način se mogu prijaviti na kampove.

Sagovornici koji će nam dati odgovore na ova pitanja i upoznati nas sa programom Evropske unije – Evropska inicijativa za solidarnost (European Solidarity Corps) jesu:

  • Sanja Kamberović, koordinatorka Volonterskog servisa Srbije
  • Natalija Pantović, volonterka koja je učestvovala na kampovima u inostranstvu.

Prisustvo događaju je besplatno za sve zainteresovane učesnike uz obaveznu prijavu putem sledećeg linka: https://euinfo.civicatalyst.org/volontiranje_inostranstvo najkasnije do 07. decembra u 17 časova.

*****

Volonterski servis Srbije (VSS), servis za razmenu volontera, osnovan je 1990. godine u okviru Mladih istraživača Srbije (MIS). Cilj Volonterskog servisa Srbije jeste razvoj i promocija volontiranja, međunarodna razmena volontera i koordinacija neformalne mreže kontakt tačaka u Srbiji, organizovanje međunarodnih volonterskih kampova u Srbiji, Evropski volonterski servis i dugoročno volontiranje, razvoj infrastrukture, podsticajnog okruženja za volontiranje i umrežavanje relevantnih aktera u Srbiji i svetu, učešćem u radnim grupama, komisijama i članstvom u nacionalnim i međunarodnim mrežama.

Evropska inicijativa za solidarnost (European Solidarity Corps) jeste inicijativa Evropske unije koja okuplja mlade ljude sa ciljem izgradnje inkluzivnog društva, podržava ugrožene grupe ljudi i odgovara na društvene izazove. Evropska inicijativa za solidarnost nudi inspirativno i ohrabrujuće iskustvo mladim ljudima koji žele da pomognu, uče i razvijaju se.