U okviru EU Zelene nedelje Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija – Odsek Niš, u saradnji sa  Kancelarijom za mlade Opštine Crveni krst i Udruženjem građana „Zeleni ključ“, organizovala je Ecologic Expo, izložbu proizvoda i rešenja koja podržavaju održivi razvoj. Uz učešće privrednih subjekata i obrazovnih institucija, ovaj događaj okupio je veliki broj naših sugrađanki i sugrađana koji su želeli da saznaju više o održivim modelima primenjivim u privredi i svakodnevnom životu.

„U okviru festivala imamo štandove koji su posvećeni reciklaži otpada, proizvodnji novih materijala za gradnju poput bio stiropora, kompanije čiji su proizvodi u službi održivog razvoja  kao i ustanove koje se bave temom zaštite životne sredine”, objašnjava Sandra Stanković, asistentkinja na Akademiji tehničko-vaspitačkih strukovnih studija.

EcoLogic Expo dao je priliku da se građani informišu o najnovijim ekološkim dostignućima, razmene ideje i steknu nove kontakte. O neophodnosti ovakvog umrežavanja i razmene znanja i ideja, govori i Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka u Nišu:

„Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine, a u našoj zemlji su u toku važni infrastrukturni i strateški projekti kojima je cilj održivi razvoj, kvalitetna životna sredina koja znači i bolji kvalitet života za naše građane. Posebno je zadovoljstvo da su i danas  na jednom mestu i obrazovne institucije i privreda, tako da verujemo da zajedno idemo ka održivom razvoju i brizi o zaštiti životne sredine. Zaštita životne sredine i ekologija su važne teme i jako je važno da se dođe do svakog građanina i da shvatimo da je na svakom od nas da se uključi u ovaj proces.“

Pored brojnih izlagača iz sveta biznisa i obrazovnih institucija, veliku pažnju privukla je zajednica „Dedina garaža“ koja je organizovala radionicu namenjenu najmlađim Nišlijama. Nina Spasić iz „Dedine garaže“ pojašnjava zašto je njihov metod rada s decom dugoročno u službi održivog razvoja:

„Cilj naših aktivnosti je da kroz zanimljiv pristup kod dece osvestimo šta je zaštita životne sredine. Kroz naše radionice deca dolaze u neposredan kontakt sa drvetom i prirodnim materijalima i rade zajedno, što je jako važno. U takvom okruženju oni pomažu jedno drugome, mogu da nadomeste ono što ne znaju, a dodatno budući da uključujemo i roditelje, podstičemo međugeneracijsko razumevanje i saradnju.“

Pratite nas za još novosti o EU zelenoj nedelji 2023. u Srbiji! Ovogodišnji program EU Zelene nedelje je ovde.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, Srbija radi na razvoju i primeni planova za stratešku zaštitu životne sredine – održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.