Prvi EU Corner u Srbiji otvoren je u SINHRO Habu u Pančevu na događaju koji je okupio mnoge zainteresovane građane i predstavnike civilnog sektora.

„Drago nam je što je SINHRO mesto na kom se otvara EU Corner, prostor gde će novosti iz Delegacije Evropske unije ali i različite mogućnosti za uključivanje biti dostupne mladima u prostorima gde se oni već okupljaju. Programi koji će se sprovoditi poput Socrates Cafe-a su značajni jer omogućavaju uzbudljive dijaloge među mladima koji nemaju često priliku da zajedno diskutuju o životnim i vrednostima Evropske unije”, rekla je Nataša Lenđel iz pančevačke organizacije SINHRO.

Poslepodne posvećeno EU projektima i mogućnostima

Na programu koji je pratio otvaranje EU Cornera u Pančevu, predstavljen je EU projekat REBOOTING koji sprovodi Omladinski savez udruženja OPENS sa partnerima, kao platformu za inovativne ideje i saradnju na evropskom nivou, a prisutni su imali priliku da se upoznaju sa njegovim ciljevima i dosadašnjim rezultatima.

U delu programa „Otkrivanje kultura” učesnici Erasmus+ omladinske razmene iz Srbije podelili su svoja iskustva iz Poljske. Petoro mladih srednjoškolki i srednjoškolaca su podelili su svoje priče o novim prijateljstvima i učenju o različitim kulturama, koje su nasmejale publiku i ostavile snažan utisak.

Anja Vlačić iz SINHRO organizacije podelila je svoje iskustvo posete Briselu u okviru Evropske nedelje mladih. Ona je posetila događaj LevelUp, na kome se u aprilu okupilo više od 1.200 mladih aktivista iz evropskih zemalja.

Događaj je završen diskusijom „Volontiranje – ovde i preko“ koja je pružila uvid u mogućnosti volontiranja kroz Evropski korpus solidarnosti (ESC), ohrabrujući mlade da se uključe, steknu nova iskustva, znanja i veštine i doprinesu zajednici, kako u Srbiji, tako i širom Evrope.

O EU Corner-u

EU Corner je inicijativa osmišljena za jačanje saradnje između Evropske unije i lokalnih zajednica u Srbiji. U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, organizaciju ovog događaja preuzeo je EU info point Novi Sad, u saradnji sa projektom Rebooting i Omladinskim savezom udruženja OPENS.

Svrha EU Corner-a je unapređenje odnosa sa lokalnom zajednicom kroz redovne programe i uređene prostore unutar postojećih organizacija. Svaki EU Corner će biti opremljen bibliotekom sa literaturom na evropskim jezicima, prevedenom na srpski uz podršku programa Kreativna Evropa.

EU Corner-i će postati stalne tačke oslonca za kulturnu i obrazovnu razmenu u manjim gradovima i opštinama širom Srbije, doprinoseći boljem razumevanju i saradnji između Srbije i Evropske unije.

Današnje otvaranje u Pančevu predstavlja prvi korak u ovoj važnoj inicijativi, a svi prisutni su izrazili nadu da će ovakvi događaji postati redovna praksa u budućnosti, unapređujući veze između Srbije i EU.