U svetu reči, svako ima svoju priču. Neke priče su jasne i glasne, dok se druge kriju duboko u nama čekajući da budu ispričane. Upravo tome služi dečija radionica kreativnog pisanja “Osnaži me mislima”  u organizaciji EU info mreže. Radionica je održana 8. i 9. marta u Novom Sadu i namenjana je deci uzrasta od 12 do 15 godina.

Radionicu je vodila i osmislila Aleksandra Vićentijević, koja je uspešno prenela znanje, ali i podstakla decu na razmišljanje i učenje. Cilj same radionice jeste da se uz pomoć književnog dela i razgovora o dominantnim motivima spoznaju lični strahovi, ali i pronađu načini za njihovo prevazilaženje.

Kreativno pisanje nije samo veština koja se uči, to je putovanje ka otkrivanju i spoznaji kao i osnaživanju sopstevnih misli.

Na samom početku radionice, moderatrka Vićentijević je najpre razgovarala sa svim polaznicima radionice (decom/tinejdžerima) i podsticala ih da kroz razgovor iskažu svoje stavove i mišljenja o strahovima i ličnim problemima.

Nakon početne faze, usledilo je upoznavanje sa načinom pisanja priče. Kako bi došlo do kompletnog oslobadjanja od straha, putem šablona detaljno je objašnjen ceo proces nastanka priča koje su polaznici želili da ispričaju.

Svako od članova radionice napisao je sopstvenu priču uz Aleksandrinu pomoć i savete, upravo o svom najvećem strahu, ali i načinu na koji ga je prevazišao.

Na ovoj radionici, zajedničkim snagama zakoračeno je u svet kreativnog pisanja, prevazilaženja strahova ali i usvajanja novih znanja i veština. Nakon uspešno održanih radionica u Beogradu i Novom Sadu, iste aktivnosti biće održane i u Subotici, Kragujevcu, Nišu i Pirotu, a po završetku svih radionica, svi pisani radovi biće objavljeni u jednoj publikaciji pod nazivom “Osnaži me mislima”, gde će svako dete koje je učestvovalo u radionici imati priliku da pronađe svoj rad.