Nakon šest meseci i niza onlajn aktivnosti EU info kutak u Nišu organizuje prvi javni događaj na otvorenom, uz poštovanje svih propisanih mera u cilju zaštite tokom pandemije, u skladu sa preporukama nadležnih institucija. Radionica za roditelje na temu digitalne bezbednosti dece se održava 10. septembra od 17 sati, u novom prostoru u Nišu – bašta CITY SMART CLUB-a, ulica Milentijeva 12a.

U serijalu radionica koje su započete na temu razvoja socijalno, mentalno i fizički zdrave dece, biće održana radionica za roditelje dece školskog uzrasta, pod nazivom “Konektuj se na mreži, ne diskonektuj se iz realnosti

Ponekad se čini da se životi dece “vrte” oko njihovih telefona i savremene tehnologije, što je verovatno još više došlo do izražaja u vreme pandemije kada su društvene aktivnosti smanjene, a svi više vremena provodili kod kuće. Od aplikacija i video igara, preko interneta i društvenih medija, pa sve do televizije, tehnologija sve više postaje suštinski deo našeg života. Ako dete koristi internet bez nadzora odrasle osobe, može biti izloženo programima sa štetnim sadržajem, koji podstiče neprimereno ponašanje, promoviše nasilni ili seksualno eksplicitni sadržaj.

Cilj naše radionice je da se kroz konkretne savete, razgovor i primere iz prakse pomogne roditeljima da razviju korisne veštine, da se upoznaju sa prednostima i rizicima interneta, kako bi svoju decu zaštitili od potencijalnih opasnosti u digitalnom okruženju.

Roditelji će ovom prilikom moći da saznaju više o važnim temama:

– koji su rizici sa kojima se deca sreću na mreži i mogućnosti smanjenja rizika 

– glavna uloga roditelja u razvoju pravilnog odnosa dece prema virtuelnoj stvarnosti, percepciji mreže i pozicioniranju deteta u sferi privatno/javno, kao i razvoju odgovornog ponašanja

– vaspitni stilovi – kako zaštititi dete, a ne rušiti mu privatnost i biti u korak sa trendovima

– suočavanje sa sajber nasiljem, podrška detetuRadionicu će voditi Branislava Krasić i Ana Mitrović, kognitivno-bihejvioralne psihoterapeutkinje. Događaj je namenjen roditeljima dece školskog uzrasta (osnovna i srednja škola)

Prisustvo je besplatno za zainteresovane roditelje. Broj mesta je ograničen, pa je zbog toga potrebno potvrditi dolazak popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi na linku ispod, najkasnije do 10. septembra u 10 sati ili do popune kapaciteta.

PRIJAVNI FORMULAR

*Kako bi se osigurala maksimalna bezbednost svih učesnika biće primenenjene sve neophodne mere zaštite od virusa, što podrazumeva dezinfekciju prostora i radnih površina, nošenje zaštitnih maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava, kao i održavanje propisane fizičke distance između učesnika.

****

Prepoznajući neke od jedinstvenih strahova i problema sa kojima se suočavaju savremene porodice, kao što su nedovoljno informacija i znanja o digitalnoj i fizičkoj sigurnosti, upotrebi droga, seksualnosti i nedostatku asertivne komunikacije, stručnjaci će na seriji radionica koje organizuje EU info kutak raditi na ovim temama kroz grupni rad sa polaznicima radionica.